OTKRIVENO ZAŠTO SE MUŠKARAC VRATIO IZ JUŽNE U SEVERNU KOREJU: Živeo bedno, pred put bacio u smeće i ono malo stvari što je imao
Foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

DVA PUTA PREŠAO GRANICU

OTKRIVENO ZAŠTO SE MUŠKARAC VRATIO IZ JUŽNE U SEVERNU KOREJU: Živeo bedno, pred put bacio u smeće i ono malo stvari što je imao

Planeta -

Bivši prebeg iz Severne Koreje koji je prošle nedelje rizikovao kako bi prešao opasnu demilitarizovanu zonu jedva je preživljavao u Južnoj Koreji što je podstaklo raspravu o pomoći i zaštiti koju prebezi primaju u novoj sredini u pokušaju da počnu novi život.

Južnokorejska vojska identifikovala je muškarca koji je prešao preko teško naoružane demilitarizovane zone na sličan način pre godinu dana u potrazi za boljim životom u Južnoj Koreji da bi se na kraju, bežeći od bede, sada vratio u - Severnu Koreju.

Njegov pokušaj uspostavljanja novog života u Južnoj Koreji postavio je pitanja primaju li prebezi primerenu pomoć nakon opasnog puta u kojem rizikuju život kako bi siromašnu i strogo kontrolisanu Severnu Koreju zamenili za demokratskog i bogatog južnog suseda.

Prebeg povratnik muškarac je 30-ih godina i živeo je bedno radeći kao kućepazitelj, rekao je vojni zvaničnik i dodao "Rekao bih da je bio svrstan u nižu klasu, životareći".

0648387337, granica, Severna Koreja, Južna Koreja
foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Zvaničnici ne veruju da je bio špijun iz Severne Koreje. Ispitivali su ga kako je izbegao čuvare uprkos tome da su ga snimile nadzorne kamere pri prelasku granice.

Severnokorejske vlasti nisu komentisale incident, a državni mediji nisu o njemu izvestili.

Slaba interakcija

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvestila je da je policija u severnoj opštini Nowon koja mu je pružila zaštitu i drugu negu upozorila da bi on mogao da se vrati u svoju domovinu, ali nikakva akcija nije preduzeta jer nisu imali konkretnih dokaza.

Policija je odbila da komentariše. Zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje u Seulu zadužen za prekogranična pitanja rekao je u utorak da je prebeg povratnik primio vladinu pomoć za ličnu bezbednost, dobio smeštaj i medicinsku negu i posao.

Muškarac je jedva komunicirao sa susedima i viđeno je da je bacio svoje stvari dan pre nego što je prešao granicu, navodi Yonhap.

0580070321, granica, Severna Koreja, Južna Koreja
foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

"Tog jutra bacio je svoj madrac i posteljinu u smeće što je bilo čudno jer je to bilo posve novo", rekao je sused za Yonhap. "ŽeIeo sam da ga zamolim da to radije da nama, ali nisam jer se nismo ni pozdravljali".

U septembru je oko 33.800 Severnokorejaca počelo novi život u Južnoj Koreji u koju su stigli nakon dugog, opasnog puta, uobičajeno preko Kine, u potrazi za novim životom bežeći od siromaštva i gušenja slobode u svojoj domovini.

Od 2012. godine potvrđen je povratak u Severnu Koreju samo 30 prebega, navodi Ministarstvo za ujedinjene.

Novi život

Ipak, i prebezi i aktivisti smatraju da bi slučajeva moglo biti mnogo više jer se mnogi od njih bore da se prilagode novom životu u južnoj susednoj zemlji.

Oko 56 odsto prebega svrstava se u ljude niskih prihoda, prema podacima ministarstva.

Gotovo 25 odsto njih je u najnižoj kategoriji i primaju nacionalnu subvenciju za osnovne potrebe i ta brojka je šest puta veća nego u opštoj populaciji.

Prema anketi objavljenoj prošlog meseca za istraživački centar iz Seula, oko 18 odsto od 407 prebega izrazilo je želju za povratkom, najčešće zbog nostalgije.

"Razlozi su složeni i uključuju čežnju za članovima porodice koji su ostali u Severnoj Koreji, do emocionalnih i ekonomskih poteškoća koje se pojavljuju kada se počinje novi život", objasnio je zvaničnik Ministarstva ujedinjenja.

Obećao je da će ministarstvo preispitati postupanje prema prebezima i poboljšati im nivo pomoći da započnu novi život.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track