NATO STATISTIKA ZA 2021. Borbeni avioni poleteli 370 puta! U 80 odsto misija presretani Rusi nad Baltikom
Foto: Printscreen/Twitter/NATO

Alijansa

NATO STATISTIKA ZA 2021. Borbeni avioni poleteli 370 puta! U 80 odsto misija presretani Rusi nad Baltikom

Planeta -

Borbeni avioni NATO pakta u 2021. poleteli su ukupno 370 puta širom Evrope, uglavnom kako bi proverili avione koji su nenajavljeno leteli u blizini vazdušnog prostora saveznika. Oko 80 odsto misija, što je ukupno 290, bilo je kao odgovor na letove ruskih vojnih aviona.

„NATO borbeni avioni dežuraju danonoćno, spremni da polete u slučaju neproverenih letova u blizini vazdušnog prostora naših saveznika“, rekla je portparol NATO Oana Lungesku.

„NATO je na oprezu i uvek ćemo činiti sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo sve saveznike.

NATO, ruski avioni, presretanje
foto: Printscreen/Twitter/NATO

Italijanske vazduhoplovne snage su bile prve koje su rasporedile lovce 5. generacije na Baltik u sklopu Er Polising.

Većina presretnutih razgovora 2021. dogodila se u baltičkom regionu, gde NATO vodi vazdušni "Er polising" nad Estonijom. Letonijom i Litvanijom.

NATO ima slične misije za Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Sloveniju. Saveznici takođe pomažu u kontroli neba Rumunije, Bugarske i Islanda.

NATO, ruski avioni, presretanje
foto: Printscreen/Twitter/NATO

Generalno, presretanja su se desila bez incidenata dok su avioni NATO-a poleteli da identifikuju avion koji se približava i isprati ga iz tog područja.

Širom Evrope, preko 60 NATO aviona je u stalnom stanju pripravnosti, spremni da odgovore na nenajavljene vojne letove, kao i na to da civilni avioni izgube komunikaciju sa kontrolorima letenja iz bilo kog razloga – što može da varira od tehničkih problema do otmice.

NATO ima dva vazdušna operativna centra – jedan u Nemačkoj, koji pokriva severnu Evropu, i jedan u Španiji koji pokriva jug – koji nadgledaju sva vazdušna kretanja širom Evrope.

Kurir.rs/NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track