KAZAHSTAN Ovde besne protesti, u prestonici proglašeno vanredno stanje! A ovo sigurno niste znali o nekadašnjoj članici SSSR-a
Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

profil države

KAZAHSTAN Ovde besne protesti, u prestonici proglašeno vanredno stanje! A ovo sigurno niste znali o nekadašnjoj članici SSSR-a

Planeta -

Velika država veličine zapadne Evrope, Kazahstan ima ogromne mineralne resurse i ogroman ekonomski potencijal.

Raznovrsni pejzaži protežu se od planinskih, gusto naseljenih regiona na istoku do retko naseljenih, energetski bogatih nizina na zapadu, i od industrijalizovanog severa, sa njegovom sibirskom klimom i terenom, kroz sušne, prazne stepe centra, na plodni jug, piše BBC.

Etnički je bivša sovjetska republika jednako raznolika, sa Kazahstancima koji čine skoro dve trećine stanovništva, etničkim Rusima nešto manje od četvrtine, kao i manjinama. Potisnuta pod sovjetskom vlašću, glavna religija, islam, oživljava..

Od sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, velike investicije u naftni sektor donele su brz ekonomski rast i ublažile neke od velikih razlika u bogatstvu iz 1990-ih.

0650691466, Kazahstan
foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Dugogodišnji kolega osnivača nezavisnog Kazahstana, Nursultana Nazarbajeva, Kasim-Žomart Tokajev preuzeo je funkciju predsednika kada je njegov mentor iznenada podnio ostavku u martu 2019.

0650681071, Kasim Žomart Tokajev
foto: Yevgeny BIYATOV / AFP / Profimedia

Tokajev je u to vreme bio predsedavajući Senata i rekao je da će nastaviti politiku svog prethodnika i oslanjati se na svoje mišljenje u ključnim političkim pitanjima, piše BBC.

Pobedio je na vanrednim predsedničkim izborima u junu 2019. godine kako bi učvrstio svoju poziciju.

Novi predsednik je radio na različitim visokim pozicijama od nezavisnosti 1991. godine, uključujući premijersko i pozicije ministra spoljnih poslova.

Duga autoritarna vladavina Nursultana Nazarbajeva suočila se sa nekoliko izazova slabih opozicionih partija, a on je uspeo da postepeno prenese vlast koja mu garantuje buduću ulogu doživotnog predsedavajućeg novo-pojačanog Saveta bezbednosti.

Pored toga, njegova ćerka Dariga je nasledila Tokajeva na mestu šefa Senata, čime je podigao njen profil kao potencijalnog naslednika.

Medijskim tržištem dominiraju državni i provladini mediji.

TV je najpopularniji medij. Vlada upravlja nacionalnim mrežama.

Vlasti redovno blokiraju veb stranice, a pristup društvenim medijima i aplikacijama za razmenu poruka je nekoliko puta smanjen.

Republika Kazahstan

Glavni grad - Nur-Sultan

Stanovništvo - 18 miliona (UN, 2012)

Površina 2,7 miliona kvadratnih kilometara (1 milion kvadratnih milja)

Glavni jezici - kazaški, ruski

Glavne religije - islam, hrišćanstvo

Dugovečnost - 68 godina (muškarci), 77 godina (žene) (UN)

Valuta - tenge

Vremenska linija

Kasni 15. vek - Formiranjem Kazahstanskog kanata, Kazasi se pojavljuju kao posebna etnička grupa, ali su se podelili na tri horde.

1731-42 - Rusija uspostavlja kontrolu.

1936. – Kazahstan je postao punopravna sindikalna republika SSSR-a.

Kasne 1920-1930-te - Intenzivna industrijalizacija i prisilna kolektivizacija, koja je dovela da više od milion ljudi umre od gladi.

1954-62 - Oko dva miliona ljudi, uglavnom Rusa, preselilo se u Kazahstan tokom kampanje sovjetskog lidera Nikite Hruščova za razvoj devičanskih zemalja

1991. - Nursultan Nazarbajev pobedio na neospornim predsedničkim izborima; Kazahstan proglašava nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

2019 - Predsednik Nazarbajev povlači se sa mesta predsednika, ali je zadržao moćnu ulogu predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost.

2022 - Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev proglasio je danas vanredno stanje u glavnom gradu Nur-Sultanu, saopštila je njegova kancelarija, usred nasilnih protesta u nekoliko velikih gradova koje se policija trudila da rastera.

0650690815, Kazahstan, protesti
foto: Diana Matveyeva / TASS / Profimedia

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track