Advokati glumili u predstavi o Pusi rajotu

Advokati glumili u predstavi o Pusi rajotu

Planeta -
Pre nego što je počela predstava, u pozorište su upali aktivisti radikalnog pravoslavnog pokreta koji su uzvikivali "Bogohulnici, pokajte se"

MOSKVA - U jednom malom pozorištu u Moskvi odigrana je predstava o suđenju članicama ruske pank grupe Pusi rajot (Pussy Riot) koje su nedavno osuđene na dve godine zatvora pošto su u crkvi otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Predstava u pozorištu Teatr.doc odigrana je juče, bila je besplatna, a glavne uloge igrali su advokati tri osuđenice i njihovi simpatizeri.

"Za nas je važno da učinimo nešto kako bi ljudi promenili mišljenje i pokazali saosećanje za Pusi Rajot", rekla je agenciji Frans pres Varvara Fajer, direktorka pozorišta poznatom po satiričnim predstavama o predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

Ona je naglasila da je najvažnije da tri ruske pankerke budu puštene na slobodu."Mislim da je ova forma pozorišta-svedočenja veoma efikasna. To je možda najbolji način da se govori o suđenju", rekao je Frans presu Pjotr Verzilov, muz jedne od tri pankerke.

Pre nego što je počela predstava, koja je trajala dva sata, u pozorište su upali aktivisti radikalnog pravoslavnog pokreta koji su uzvikivali "Bogohulnici, pokajte se". "Ovde smo da razgovaramo sa onima koji smatraju da je normalno oskrnaviti naše crkve", rekao je Dmitrij Enteo.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".Međunarodna zajednica kritikovala je odluku ruskog suda, ocenjujući da je kazna neproprocionalna krivičnom delu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track