OPŠTI HAOS U KAZAHSTANU Kako je povećanje cena goriva dovelo do masovnih nemira u toj zemlji?
Foto: AP/Vladimir Tretyakov, EPA/Str

SCENE UŽASA

OPŠTI HAOS U KAZAHSTANU Kako je povećanje cena goriva dovelo do masovnih nemira u toj zemlji?

Planeta -

Kazahstan je imao težak početak nove godine, a protesti su se proširili gotovo na čitavu zemlju. Skok cene tečnog naftnog gasa (TNG) podstakao hiljade da izađu na ulice.

Cene TNG-a su se udvostručile za nekoliko dana. Zemlja je među deset najvećih izvoznika gasa i prvih 20 u snabdevanju naftom, piše RT.

Kazahstan, Neredi
foto: AP/Vladimir Tretyakov

Reforma tržišta goriva

Do skoka cena nije došlo niotkuda; to je bio rezultat sveobuhvatne reforme započete još 2019. godine, kada je Nur-Sultan započeo prelazak na elektronsku trgovinu TNG-om. Količina TNG-a kojim se trguje na taj način se postepeno povećavala u poslednje tri godine, pre nego što je 1. januara dostigla 100 odsto.

Kazahstan, Neredi
foto: AP/Vladimir Tretyakov

Dvostruko poskupljenje tečnog naftnog gasa

Vlada zemlje je objasnila da zadržavanje ograničenja cena goriva koje su godinama postojale u Kazahstanu više nije ekonomski izvodljivo. Proizvođači TNG-a su bili primorani da prodaju proizvod po nižoj ceni nego što je koštala proizvodnja, pri čemu je potrošnja TNG-a u zemlji stalno rasla u poslednjih nekoliko godina. Usmeravanje trgovine TNG-om na slobodno tržište dovelo je do dvostrukog rasta cena u roku od nekoliko dana, dostižući veleprodajnu cenu od oko 78 tenge (0,18 dolara) i maloprodajnu cenu od 100-120 tenge (0,23-0,28 dolara).

Kazahstan, Neredi
foto: AP/Vladimir Tretyakov

Počinju masovni protesti

Iako je povećanje cena bilo dugo očekivano, ipak je izazvalo masovne nemire. Konstantno niske cene pretvorile su TNG u izuzetno popularnu vrstu goriva, pri čemu su mnogi stanovnici Kazahstana pretvarali svoja vozila da ga koriste umesto tradicionalne nafte. Protesti su počeli u Žanaozenu, gradu koji se nalazi u jugozapadnom regionu Mangistaua koji proizvodi naftu i gas.

Kazahstan, Neredi
foto: AP/Vladimir Tretyakov

Protesti se šire i postaju politički

Tokom protekla dva dana, nemiri su se prelili i na druge regione Kazahstana, zahvativši neke veće gradove, uključujući najveći Almati i glavni grad Nur-Sultan (ranije poznat kao Astana). Protest je takođe postajao sve više politički, sa zahtevima demonstranata koji su brzo rasli od ponovnog uvođenja ograničenja cena goriva i snižavanja cena hrane do potpune ostavke vlade zemlje, što se na kraju i desilo.

Kazahstan, Neredi
foto: EPA/Str

Vlada odustaje od cena TNG-a, ali pokazuje snagu

Kazahstanska vlada pokazala je kombinovani pristup gušenju nemira, signalizirajući svoju spremnost da ispuni neke od društvenih i ekonomskih zahteva demonstranata. Predsednik zemlje Kasim-Žomart Tokajev rekao je da će granice cena biti ponovo uspostavljene u regionu Mangistau, dok su slične mere već uvele lokalne vlasti u drugim delovima Kazahstana. Istovremeno, vlada je poslala dodatnu policiju u gradove koji su bili zahvaćeni nemirima, a jedinice koje liče na vojsku primećene su na ulicama Almatija. Nemiri su doveli do sukoba između demonstranata i organa reda na više lokacija. Demonstranti su zapalili nekoliko policijskih vozila, a policija je upotrebila suzavac i šok bombe da rastera masu.

Kazahstan, Neredi
foto: EPA/Str

Predsednik proglasio vanredno stanje i vlada je podnela ostavku

Usred eskalacije tenzija, u Almatiju, kao i regionu Mangistau, proglašeno je vanredno stanje i policijski čas. Predsednik Tokajev je u sredu ujutru prihvatio ostavku vlade i imenovao zamenika premijera Alihana Smailova za privremenog premijera dok se ne formira novi kabinet.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track