FRANCUSKA REKORDER PO BROJU NOVOZARAŽENIH: Od korone u jednom danu obolelo 330.000 građana
Foto: Profimedia

drama

FRANCUSKA REKORDER PO BROJU NOVOZARAŽENIH: Od korone u jednom danu obolelo 330.000 građana

Planeta -

Francuska je objavila danas 332.252 novozaraženih korona virusom u prethodnom danu, što je najveći broj zabeležen ikad u Evropi u jednom danu od početka pandemije.

Ona već danima beleži rekordne brojeve novozaraženih korona virusom podstaknuto novim omikron sojem čime se sve više remete radna mesta, škole, javni život.

Francuska je takodje medju zemljama sa najvećim procentom vakcinisanih, tako da se vlada nada da ovaj porast infekcija neć pogoditi tako teško bolnice kao što je bilo na početku pandemije, i zalaže se za to da se mali broj nevakcinisanih brzo vakciniše.

Nedeljni prosek slučajeva zaraze u Francuskoj udvostručio se u poslednjih 10 dana, sa više od 1.800 ljudi na 100.000 testirano pozitivno tokom protekle nedelje, prema državnoj zdravstvenoj agenciji.

Broj pacijenata od korona virusa stalno raste u bolnicama poslednja dva meseca i sada su više od 72 odsto kreveta intenzivne nege u Francuskoj zauzeli kovid pacijenti.

Zbog skoka zaraze vlasti su dozvolile da zdravstveni radnici inficirani kovidom nastave da leče pacijente umesto da se samoizoluju, da bi se smanjio manjak osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Istovremeno parlament razmatra nacrt zakona kojim bi se zabranio nevakcinisanim osobama pristup restoranima, regionalnim vozovima i avionima i mnogim drugim javnim mestima. Zdravstveni zvaničnici kažu to je potrebno da bi se spasli životi i zaštitile bolnice. Zalaganje za vakcinaciju je takodje izazvalo tenzije u francuskim prekomorskim teritorijama. Desetine demonstranata protiv vakcine na francuskom karipskom ostrvu Gvadelupeu napale su direktora bolnice i drugo medicinskko osoblje posle nedavnih nasilnih demonstracija protiv kovid restrikcija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track