ŽENA ZMAJ: Stigla na Južni pol sasvim sama, a potom osnovala Fondaciju za avanturu
Foto: Printscreen/Instagram

Polarna Prit

ŽENA ZMAJ: Stigla na Južni pol sasvim sama, a potom osnovala Fondaciju za avanturu

Planeta -

Oficir Prit Čandi, koja pripada naciji Sika, a rođena je u Britaniji, završila je potpuno samostalnu ekspediciju na Južni pol. Sada osniva "Fondaciju za avanturu" kako bi ženama svih uzrasta i porekla, pomogla u "pomeranju sopstvenih granica".

Čandi, koja je proteklih nekoliko meseci provela skijajući samostalno i bez podrške širom Antarktika, objavila je 3. januara da je završila put od 700 milja za 40 dana.

"Trenutno osećam toliko emocija", objavila je Čandi utiske na svom blogu.

Pre nego što je krenula na put u novembru prošle godine, 32-godišnja Čandi rekla je za CNN da se nada da će njena avantura inspirisati druge da pomeraju svoje granice i prkose kulturnim normama.

To je osećaj koji je Čandi ponovila u svom postu na blogu o svom cilju.

"Ekspedicija je bila mnogo više od mog cilja. Želim da ohrabrim ljude da pomeraju svoje granice i da veruju u sebe, i želim da budete u stanju da uradite šta želite, a da ne budete etiketirani kao buntovnici", napisala je ona.

Čandi je započela svoju ekspediciju 7. novembra 2021. godine, prenosi RTS.

Usput je vukla sanke teške 90 kilograma sa priborom, gorivom, hranom i zalihama koje su trajale otprilike 45 dana.

Čandi, koja je dobila nadimak Polarna Prit za svoj blog i napore u prikupljanju sredstava za ostvarenje svog cilja, provela je dve i po godine pripremajući se za iscrpljujuću ekspediciju.

Prošla je obuku u francuskim Alpima, pešačila preko islandskog glečera Langjokul i izdržala 27 dana na Grenlandu. Takođe je u kućnim uslovima imala naporne vežbe simuliranja vuče teških saonica.

Tokom puta, njen jedini kontakt sa spoljnim svetom bile su povremene objave na blogu i Instagramu, koje je objavljivao njen tim podrške.

Ove objave su opisivale razmere Čandinog izazova dok je istrajavala kroz bolest, izolaciju i ekstremno hladno vreme.

Čandi je svaku objavu sa Antarktika posvetila pojedincima koji su je podržavali na tom putu. Njena prva objava bila je posvećena njenom pokojnom dedi, dok je pretposlednja namenjena malom broju najbližih prijatelja, među kojima su i devojke koje je Čandi zamolila da joj budu deveruše.

I druge žene su samostalno stizale do Južnog pola, a Norvežanka Liv Arnesen je prva na svetu koja je putovala sama i bez podrške 1994. godine.

Ali Čandi veruje da je ona prva žena koja nije bele boje kože koja je to uradila sama i bez podrške.

"Stvarno se nadam da će ovo inspirisati ljude, nadam se da će raditi nešto što je daleko od zone komfora... Lepo je inspirisati ljude da pomeraju svoje zone komfora i pomeraju svoje granice", rekla je Čandi.

Pripremajući se za ekspediciju, koja je preduzeta u okviru njene aktivne vojne službe, Čandi je postajala sve svesnija koliko je mladima važno da nekog poput nje vide kao uzora.

Čandi planira da osnuje svojevrsnu fondaciju "za avanturu" namenjenu ženama, svih uzrasta i porekla.

"Pomoć mogu dobiti za bilo koju jedinstvenu avanturu koju žele da urade, a koja pomera neku vrstu granice. To ne mora da bude polarna ekspedicija. I zaista se nadam da će fondacija u pružanju podrške - uspeti", istakla je Čandi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track