SVEMIRSKI INCIDENT: SAD tvrde da je deo ruske rakete nekontrolisao pao u atmosferu, Evropljani kažu da je rizik bio stvaran
Foto: Printscreen YT/optodata

šta bi?

SVEMIRSKI INCIDENT: SAD tvrde da je deo ruske rakete nekontrolisao pao u atmosferu, Evropljani kažu da je rizik bio stvaran

Planeta -

Prema navodima američkog svemirskog zapovedništva, deo ruske rakete je nekontrolisano ušao u Zemljinu atmosferu.

Ruske vlasti su raketu Angara-A5 lansirale u ponedeljak, 27. decembra, iz svemirske luke Plesetsk. Cilj projekta je testiranje nove gornje raketne faze poznate kao Persei startna raketa.

Većina svemirskih krhotina izgori pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu i ne predstavlja opasnost po ljude, ali postoji mogućnost da veći delovi izazovu ptetu ako padnu u naseljena područja, piše CNN.

Američko svemirsko zapovedništvo saopštilo je u sredu da je raketa ponovno ušla u Zemljinu atmosferu na području iznad južnog Tihog okeana, ali da će biti jako teško utvrditi gde su tačno pale krhotine.

Holger Krag, šef Kancelarije za svemirske krhotine Evropske svemirske agencije (ESA), rekao je juče da je deo ruske rakete ušao u atmosferu brzinom od 7,5 kilometara u sekundi.

"Iako je bila vrlo mala verovatnoća da bi raketa izazvala štetu ili nekoga povredila, rizik je bio stvaran i to se ne može zanemariti", rekao je on i dodao da je deo rakete u pitanju bio težak oko 4 tone i dugačak deset metara.

Ruska raketna faza nije trebalo na ovaj način da uđe u Zemljinu atmosferu.

"Trebalo je da uđe u orbitu i tamo ostane mnogo hiljada godina", rekao je Krag.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track