FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA DUHOVE: Velika bela ajkula snimljena sa ogromnim ujedom na boku FOTO
Foto: Printscreen/Instagram

ko ju je napao?

FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA DUHOVE: Velika bela ajkula snimljena sa ogromnim ujedom na boku FOTO

Planeta -

Fotografija velike bele ajkule sa ogromnim tragovima ujeda na boku postala je viralna.

Bio je avgust 2019. i fotograf Džalil Najafov, ljubitelj ajkule, zaštitnik prirode i filmski stvaralac, istraživao je obalu Meksika sa prijateljima. Grupa je primetila veliku belu ajkulu kako pliva blizu njihovog čamca.

Već samo to je bilo uzbudljivo. Međutim, stvari su postale još interesantnije kada su videli da ajkula ima misteriozni trag ugriza na boku.

"Bio sam zaista iznenađen jer nikada u životu nisam video ovako nešto“, rekao je Najafov za CNN. "Ujed je bio tako ogroman na ogromnoj ajkuli".

Azerbejdžanac je zaronio u vodu, "naoružan" svojom vodootpornom kamerom kako bi snimio ajkulu ali je fotografije tek krajem decembra podelio na svom Instagramu.

Ispostavilo se da je zaturio memorijsku karticu sa snimcima posle putovanja u Meksiku i tek nedavno ju je ponovo pronašao.

"Snimam ajkule već godinama i imam dosta iskustva u ovoj niši", rekao je Najafov. "Definitivno mogu da prepoznam nešto što je retko, a nikada nisam video tako ogroman ožiljak na ajkuli", ispričao je on.

Fotografija, koju je Najafov postavio na Instagram, postala je viralna, a poreklo ožiljka je intrigiralo mnoge.

Pre objavljivanja, Najafov je angažovao prijatelje i kolege stručnjake za ajkule kako bi čuo njihovo mišljenje.

Naučnik dr Tristan Gatridž, koji vodi pomorsku neprofitnu organizaciju Saving the Blue isključuje teoriju da je ajkula zadobila ugriz tokom parenja.

"Odbacio bih parenje verovatno zbog položaja jer rana izgleda kao da je prilično zarasla i iako ožiljci od parenja mogu biti gadni, oni su površni", rekao je on.

Gatridž smatra da je ajkulu najverovatnije napala druga ajkula.

To misli i Majkl Domajer, šef Naučnog instituta za očuvanje mora, koji je "uveren da je ovo kompetitivna agresija“.

Najafov je nekoliko godina radio za vladu Azerbejdžana pre nego što ga je strast prema ajkulama navela da promeni pravac.

Njegov cilj je da javnosti skrene pažnju na ajkule i istakne njihovu važnu ulogu u ekosistemu planete.

"Nema okeana bez ajkula, a nema kiseonika bez okeana. Dakle, spašavajući ajkule, spasavamo planetu“, kaže Najafov, koji je zabrinut zbog pretnje koju po ajkule predstavlja trgovina njihovim perajama.

Za neke je Najafovljeva fotografija velike bele ajkule sa gadnim ožiljkom zastrašujuća, ali ne i za njega. "Volim ajkule i apsolutno uživam u njima dok ronim“, kaže on. "Ajkule nisu čudovišta!"

Postoji pogrešno shvatanje, kaže Najafovu, o opasnosti od ajkula. "Okeani su dom za oko 500 različitih vrsta ajkula, ali se za desetak njih zna da su potencijalno opasni za ljude“, kaže on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track