ELITA BEŽI IZ KAZAHSTANA? Mediji javljaju povećan broj letova privatnih mlaznjaka iz ove zemlje! VIDEO
ilustracija, Foto: Profimedia

nepotvrđeno

ELITA BEŽI IZ KAZAHSTANA? Mediji javljaju povećan broj letova privatnih mlaznjaka iz ove zemlje! VIDEO

Planeta -

Najmanje osam privatnih poslovnih aviona, prema Flajt Radaru, poletelo je iz Kazahstana u sredu, 5. januara ujutru, usred masovnih protesta, pljačke vladinih zgrada i izveštaja da su se snage bezbednosti pridružile demonstrantima.

Kako navodi Ateo Breaking, između ostalih, Bombardier Global 500 sa registarskim brojem 9H-AVA, koji pripada suprugu Dinare Nazarbajeve, ćerke prvog predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva, koja je posle ostavke 2019. zadržala titulu Elbasi (lider nacije) i mesto predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost, poleteo je iz Almatija u pravcu Kirgistana.

Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev rekao je u sredu da je postao predsednik Saveta bezbednosti, koji je ćutao četiri dana dok su protesti eskalirali od lokalnih nemira na zapadu zemlje u pobunu širom zemlje.

Sam Nazarbajev je spreman da napusti Kazahstan radi lečenja, izjavio je glavni urednik Eha Moskve Aleksej Venediktov, pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Tokajev, koji se dva puta obratio naciji, u sredu je izdao treće saopštenje u kojem je rekao da će ostati u prestonici Nur-Sultanu i da namerava da deluje "što je oštrije moguće" da suzbije proteste, za koje je rekao da ih je planirala grupa zaverenika.

RIA Novosti su javile, pozivajući se na svoje izvore, da Rusija još nije videla razlog da razmišlja o evakuaciji samog Tokajeva. "Ne verujemo da je situacija toliko loša da bi zahtevala tako radikalan korak. Naši podaci ne podržavaju ovu informaciju", rekao je on.

Ipak, oko 15.00 časova po moskovskom vremenu, iz Moskve je poleteo avion avio-kompanije Rusija koja služi ruskoj vladi. Tu-214 registarske oznake RA 64251 kretao se ka Kazahstanu, ali nije stigao da sleti, jer su demonstranti zauzeli aerodrom u Almatiju. Aerodrom u gradu Aktau takođe ne radi, rekao je nacionalni prevoznik Er Astana TV kanalu Mir 24.

Telegram kanali i društvene mreže puni su glasina da je u Kazahstan poslata delegacija ruskih snaga bezbednosti na čelu sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševom. Međutim, specijalni avion FSB - Tu-214PU sa registarskim brojem RA-64523, koji je pod sličnim okolnostima poslat u Belorusiju u avgustu 2020. godine, i dalje se nalazi na aerodromu Vnukovo u Moskvi, navodi FlightRadar.

Kremlj je zvanično saopštio da nema potrebe da se meša u dešavanja u Kazahstanu, koji je deo vojnog bloka Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Uvereni smo da naši kazahstanski prijatelji mogu samostalno da reše svoje unutrašnje probleme“, rekao je u sredu portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku predsedniku Kasimu Žomartu Tokajevu, ali je istovremeno nazvalo zahteve demonstranata „legitimnim“.

Evropska unija pozvala je sve strane da „pokažu odgovornost i uzdrže se od akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije nasilja“.

„Priznajući pravo na mirne demonstracije, Evropska unija očekuje da se one održe bez nasilja“ i „poziva vlasti da budu srazmerne u upotrebi sile u zaštiti bezbednosti i da se pridržavaju međunarodnih obaveza“, navodi se u saopštenju EU.

Kurir.rs/UAEWire

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja