KOME SMETA POKOJNI IRANSKI GENERAL: Demonstranti spalili statuu Kasima Sulejmanija, ubijenog u napadu američkih dronova VIDEO
Foto: YT screenshot/IranNewsUpdate

drama

KOME SMETA POKOJNI IRANSKI GENERAL: Demonstranti spalili statuu Kasima Sulejmanija, ubijenog u napadu američkih dronova VIDEO

Planeta -

Ogromnu statuu generala Kasima Sulejmanija – pokojnog komandanta iranskih snaga Kuds, koji je ubijen u napadu američkog drona – zapalili su demonstranti u sredu uveče, samo nekoliko sati nakon što je otkrivena u provincijskom gradu Šahr-e Kord.

Iranski opozicioni aktivisti na društvenim mrežama podelili su video i fotografije na kojima je statua izgorela u plamenu. Neki komentatori su tvrdili da je očigledan napad podmetnutog požaru dramatičan simbol neuspeha iranskog islamističkog režima da nametne Sulejmanija kao simbol iranskog nacionalnog jedinstva.

Zvanični iranski mediji nagovestili su dublju zaveru iza spaljivanja statue.

„Ovaj izdajnički zločin izvršen je u mraku, baš kao i drugi zločin počinjen noću na aerodromu u Bagdadu“, navodi se u izveštaju novinske agencije ISNA, u kojem je spaljivanje statue opisano kao „sraman čin nepoznatih pojedinaca“.

Sulejmani je ubijen u ranim satima 3. januara 2020. tokom napada američkog drona na aerodrom u Bagdadu, gde je upravo sleteo uoči sastanka sa premijerom Iraka.

Spaljivanje Sulejmanijeve statue u Šahr-e Kordu, glavnom gradu iranske nemirne provincije Čaharmahal i Bahtiari na jugozapadu zemlje, nastavlja se po uzoru na paljenje transparenata i postera u poslednjih nekoliko meseci sa iranskim liderima. Prošlog avgusta, navodno je spaljena još jedna Sulejmanijeva statua u gradu Jasudž, koji se nalazi u susednoj provinciji Kohgiluje i Bojer-Ahmad.

Obilježavajući ove sedmice drugu godišnjicu Sulejmanijeve smrti, Iran je ponovo pozvao američke i izraelske zvaničnike da budu pozvani na odgovornost za ubistvo.

„S obzirom na strašne implikacije ovog terorističkog čina na međunarodni mir i bezbednost, Savet bezbednosti mora da ispuni svoje odgovornosti zasnovane na Povelji [UN] i da zahteva od Sjedinjenih Država i izraelskog režima odgovornost za planiranje, podršku i izvršenje tog terorističkog akta. “, naveo je u ponedeljak iranski ambasador pri UN Majid Takht Ravanchi u pismu predsedniku Saveta bezbednosti UN.

Kurir.rs/Algemainer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track