ODBEGLI BANKAR OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG KRAĐE MILIJARDI VOĐA PROTESTA U KAZAHSTANU? Pozvao Zapad da se obračuna sa Rusijom
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

pohvalio se

ODBEGLI BANKAR OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG KRAĐE MILIJARDI VOĐA PROTESTA U KAZAHSTANU? Pozvao Zapad da se obračuna sa Rusijom

Planeta -

Opozicionar se pohvalio da stoji iza protesta u Kazahstanu i da je svakodnevno u kontaktu sa demonstrantima koji mu stalno traže uputstva.

Odbegli kazahstanski bankar i opozicioni političar Muhtar Abljazov iz svog pariskog egzila proglasio se liderom pobune i prostesta koji su neposredno nakon Nove godinw zahvatili Kazahstan.

Abljazov se pohvalio Rojtersu da je on vođa protesta i da je u svakodnevnom kontaktu sa demonstrantima koji od njega traže i dobijaju instrukcije.

Muhtar Abljazov pozvao je Zapad da reaguje na ono šta se dešava u njegovoj zemlji jer će, u protivnom, Vladimir Putin podrediti Kazahstan svojim interesima i od "Kazahstana načiniti novu Belorusiju".

Bivši vlasnik banke BTA i deo klike oko odbeglog predsednika Nursultana Nazarbajeva pre nekoliko godina je optužen za proneveru 4,5 milijardi dolara sa računa vlastite banke (neki ruski izvori navode 7,5 milijardi) za šta je, u odsutvu, osuđen na doživotni zatvor.

Abljazov je nedavno i u Rusiji, zbog finansijskih malverzacija i "muljanja" sa kreditima ruskih banaka, osuđen, takođe u odsutvu na 15 godina zatvora.

BTA banka bila je najveća u Kazahstanu i jedna od najvećih na prostoru bivšeg SSSR-a.

Abljazov se potom smestio u Francuskoj gde je 2020. godine dobio politički azil.

Ruski mediji navode da se Abljazov trenutno nalazi u Kijevu, odakle je planirao nasilje i nastojao da sruši "legalno izabranu vlast" Kazahstana.

Komsomolskaja pravda navodi da je Abljazov od prošle godina u Ukrajini gde je prebacio sedište svog opozicionog pokreta Demokratski izbor Kazahstana.

Pokretu je zabranjeno delovanje na području Kazahstana, a ministarstvo pravosuđa proglasilo ga je "ekstremističkom organizacijom".

Moskovski list navodi da je teško poverovati da je Abljazov "organizator prostesta" koji su buknuli zbog povećanja cena goriva, ali navode da je iskoristio situaciju i nezadovoljstvo naroda za pokušaj puča i nasilno svrgavanje vlasti.

U međuvremenu, sadašnji predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev poručio je "banditima" koji protestuju da će biti "uništeni bez milosti" i dodao da vlasti zemlje drže stvari pod kontrolom.

Istovremeno, Tokajev je metež u zemlji iskoristio i za obračun s klanom dosadašnjeg nedodirljivog vođe Nursultana Nazarbajeva čija je sudbina još neizvesna.

Naime, nakon vesti da se "sprema da ode u inostranstvo na lečenje" portal orda.kz objavio je da je nekadašnji vladar života i smrti otišao sa kćerkama iz zemlje, a za sada je tu ostao samo njegov brat Bolat. Inače, razjarena gomila u mnogim gradovima tokom nereda rušila je Nursultanove spomenike.

Kako u Kazahstanu vlasti svako malo uključuju i isključuju internet i mobilne telefonske veze, informacije iz Almataja često su kontradiktorne, ali dolaze vesti da je u gradu opsadno i haotično stanje, da se čuju pucnjava i eksplozije, kao i da gore mnoge, uglavnom državne administrativne zgrade. Govori se o desetinama poginulih i među demonstrantima i među policijom, a obe strane međusobno se optužuju za prekomerno nasilje i okrutnost.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track