KO JE ANDREJ SERDJUKOV KOMANDNAT RUSKIH PADOBRANACA U KAZAHSTANU Zauzimao Slatinu 1999, Krim 2014, i komandovao u Sriji 2019.
Foto: Profimedia

Zapad pažljivo prati

KO JE ANDREJ SERDJUKOV KOMANDNAT RUSKIH PADOBRANACA U KAZAHSTANU Zauzimao Slatinu 1999, Krim 2014, i komandovao u Sriji 2019.

Planeta -

Angažovanje ruskih desantnjika u sastavu mirovne misije ODKB koji se već puna dva dana raspoređuju u Kazahstanu iznedrila su i ime general pukovnika Andreja Serdjukova zvanog Sodov inače komandanta Vazadušnodesantnih jedinica VDV Ruske amrije, koga su ruske vlasti u četvrtak uveče imenovale za komandanta združenih snaga ODKB u Kazahstanu.

Ko je general Serdjukov

Ime Andreja Serdjukova od momenta kad je saopšteno postalo je opsesija nekih zapadnih analitičara s obzirom na to o kome se radi.

Ovde ćemo ukratko spomenuti crtice iz rade biografije čoveka koji pod sobom ima komandu nad 76. Pskovskom VDV, 98 Ivanovskom eks Svirskajom VDV, 104 Uljanovskom, 106. Tulskom i 31. brigadom VDV. Takođe tu treba dodati i pukove SPECNAZ koji deluju u okviru ovih jednica.

Inače u Kazahstanu pod njegovom komandom naći će se i 103. brigada VDV Vojske Belorusije i 25. specijalna brigada "Škorpioni" armije Kirgistana.

Ono što Zapadu najviše bode oči jesu akcije u kojima je učestvovao general Andrej Serdjujkov.

Serdjukov je jedan od učesnika ruskog padobranskog skoka na aerodromu Slatina 1999. kada se kontingent RUSBAT 2 iz baze u Ugljeviku munjevito preko centralne Srbije prebacio do Kosova i Metohije.

Njegovo ime se spominje i u Drugom čečenskom ratu tokom zauzimnja Groznog, kao i da je njegova jednica vodila krvavu bitku sa čečenskim teroristima na koti 776.

Ono što najviše bode oči Zapadu jeste što je general Serdjukov 2014. godine vodio desant ruskih padobranaca na Krim i operaciju Feodsiju, zauzimanja baze mornaričke pešadije u istoimenom gradu na Krimu.

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je kad je postao glavnokomandujući ruskih snaga u Siriji 2019 godine.

General Serdjukov je sad preuzeo komandu na "mirovnim snagama" ODKB.

Sa ruske strane, mirovni kontingent u Kazahstanu uključuje jedinice 45. odvojene brigade specijalne namene, 31. vazdušno-desantne brigade i 98. vazdušno-desantne divizije.

General Igor Konašenkov ističe da ruski vojnici koji su ušli u sastav mirovnih snaga upućenih u Republiku Kazahstan imaju pravo borbeno iskustvo. Ranije je saopšteno da će komanda poslati jedinice u Kazahstan, koji je svojevremeno učestvovao u sirijskoj vojnoj kampanji.

Pored toga, navodi se da mirovne snage neće biti uključene u operativne i borbene aktivnosti, uključujući operacije eliminacije terorističkih grupa.

U prvoj fazi, mirovni kontingent je preuzeo kontrolu nad aerodromom grada Alma-Ata, koji su nekoliko dana držali naoružani ljudi koji su učestvovali u antivladinim protestima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track