RUSKI ER LIFT DO KAZAHSTANA: Bez ova dva transportna aviona prebacivanje DESANJTNIKA i SPECNAZA ne bi bilo moguće! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Najveća logistička operacija posle sirije

RUSKI ER LIFT DO KAZAHSTANA: Bez ova dva transportna aviona prebacivanje DESANJTNIKA i SPECNAZA ne bi bilo moguće! VIDEO

Planeta -

Prošla 2021. ali i početak tekuće 2022. ostaće upamćeni po renesansi transportne avijacije obe supersile. Jedne, odnosno Američke koja je evakusiala na desetine hiljada civila iz kabula posle ulaska Talibana i ruske koja je munjevito za manje od 24 časa iz Rusije i Belorusije prebacila u ovu centralnoazijsku državu "er liftom" 2.500 ruskih i beloruskih padobrana, kao i pripadnika tadžikistanske i jermenske vojske, kao i tešku tehniku pre svega desantna i oklopna borbena vozila, kao i teretna i logistička vozila.

Sve to bilo bi nemguće bez transportne, avijacije, kao što je bila nemoguća ruska vojna intervencija u Siriji i obnova sirijske vojske bez logisitčke pomorkse operacije poznate kao "Sirija ekspres".

U slučaju Kazahstana nije bilo brodova, ali je bilo transportnih aviona. U ovom slučaju ključnu ulogu otigrali su An-124 Ruslan kao i Iljušin IL-76, koji su za kratko vreme prebacili na Kazahstanske aerodrome ogromne vojne kapacitete.

Teški vojnotransportni avion An-124 Ruslan

Potrebe odbrane zemlje postavil su osamdesetih godina zahtev za izgradnju transportnog aviona za prevoz tereta velikih gabarita, pri čemu je tehničko-ekonomska efikasnost trebala da bude 2-3 puta veća nego kod prethodnika. Svesrdnim zalaganjem konstruktora došlo se do takvog rešenja i izgrađen je An-124 "ruslan". Ovaj teškitransportni avion poleteo je 24. decembra 1982, a u januaru 1987. uveden je u vojnotransportnu avijaciju.

Teški tranposrtni avion namenjen je za: prevoz borbene tehnike, padobransko desantiranje tereta i borbene tehnike sa posadama, prevoz teških tereta.

An-124 može da preveze raketne lansirne sisteme, transportne automobile, stanice za oktirvanje inavođenje PVO sistema, balističke rakete, sve vrste tenkova, teške transportne kamione, borbena vozila pešadije, oklopne transportere.

Tehnički podaci

Posada: 7 članova,

Dimenzije:

Dužina 69,10 m

Razmah krila: 73,30 m

Maksimalna masa tereta: 120 t

Daljina letenja: sa teretom 120 t -5000 km, sa teretom od 40 t -1.200 km

Dimenzije teretnog prostora: Dužina-36 m, širina 6,40 m, visina 4,40 m

ILJUŠIN IL-76

Iljušin Il-76 NATO oznaka "Candid" u potpunosti zadovoljava ruske zahteve, velika nosivost i prostornost, brzina leta i dolet, kao i mogućnost sletanja na travnato poletno-sletne staze. Stajni trap ima 20 točkova, dok je kabina pod pritiskom. Na zadnjem delu letelice nalaze se velika vrata sa ukrcnom rampom, koja se otvara u letu.

U repnoj tureli se nalazi dvocevni top za odbranu od napada iz zadnje polusfere. Oprema omogućava letenje u svim vremenskim uslovima i noću. Računar kontroliše let i približavanje aerodromu, dok pomoćni agregat omogućava rad motora i nezavisnost leta od snabdevanja iz vazdušnog prostora

Tehnički podaci

Transportni avion:

Dimenzije: dužina 46,60m, širina 14,80 m, viisna 14,80 m, razmah krila 50 m

Masa: maksimalna u poletanju 170.000 kg, prazan 61.000, nosivost 40.000.

Pogon: četiri turboventilatorska motora D-30KP, potiska 117,7kN

Performanse: krstareća brzina 800 km/h, operativni vrhunac leta 15.000 m, maksimalni dolet 6.500 km.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja