PESMA "KRV NA MOJIM RUKAMA" SKINUTA SA JUTJUBA: Brutalna kritika povlačenja SAD iz Avganistana nije po volji UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Brian To / Shutterstock Editorial / Profimedia, Screenshot Twitter/Jonh Ondrasnik

ISTINA BOLI

PESMA "KRV NA MOJIM RUKAMA" SKINUTA SA JUTJUBA: Brutalna kritika povlačenja SAD iz Avganistana nije po volji UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Planeta -

Jutjub je uklonio sve popularniji muzički video koji je koristio slike talibanskog nasilja i kritikovao predsednika Bajdena zbog povlačenja iz Avganistana.

Pevač Džon Ondrasik, nominovan za Gremi, čija je pesma "Krv na mojim rukama" prikupila više od 250.000 pregleda, tvrdi da je uklanjanje snimka napad na slobodu govora.

„Upravo sam dobio obaveštenje da je @YouTube skinuo Blood on Mi Hands – video Bele kuće Docu-Music“, rekao je on, dok je takođe podelio dužu izjavu o incidentu. ‘

„Pre objavljivanja, stavio sam odricanje od odgovornosti „Grafičko upozorenje“ na prednjoj strani videa kako bih obavestio publiku da sadržaj neće biti prikladan za mlađu publiku zbog slika talibanskih zločina“, rekao je Ondrasik. „YouTube je pregledao video i ubacio ograničenje sadržaja za decu što sam cenio i smatrao odgovarajućim.“

Zatim je optužio veb lokaciju da je promenio kurs nakon što je video postao viralan, sakupivši više od 250.000 pregleda. Pet dana nakon što je postavio pesmu, kompanija je rekla da krši njenu „politiku grafičkog sadržaja“.

„Neprikaz navedenih zločina talibana u bilo kojoj umetničkoj izjavi o Avganistanu bila bi velika nepravda prema žrtvama i omogućila bi talibanski stalni progon 40 miliona građana Avganistana“, dodao je on. „To što je Jutjub uklonio video posle 5 dana, pošto je bio sve veći, trebalo bi da brine svakoga ko ceni slobodu govora i zalaganje za humanitarne svrhe.

Pored eksplicitnih scena talibanskog nasilja, video je takođe ismevao predsednika Bajdena — koji se naziva „ujka Džo“. Državni sekretar Entoni Blinken naziva se „Vinkin’ (trepćući) Blinken“, dok je zajednički načelnik štabova Mark Milli „Villi (u američkom slengu - Đoka) Mili“.

Jutjub je kasnije ponovo postavio video i izvinio se, rekavši Ondrasiku da je odluka da ga povuče doneta greškom.

„Ovo je bila naša greška i vratili smo vaš video. Žao nam je što se ovo dogodilo i hvala vam što ste bili strpljivi dok smo ovo rešavali“, rekli su iz kompanije.

Kurir.rs/Njujork Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track