DIRLJIVA PRIČA IZ AVGANISTANA Evo gde se sve vreme nalazila beba sa snimka koji je rasplakao svet VIDEO
Foto: screenshot twitter/Sky News

nisu mesecima znali gde im je sin

DIRLJIVA PRIČA IZ AVGANISTANA Evo gde se sve vreme nalazila beba sa snimka koji je rasplakao svet VIDEO

Planeta -

Beba dečak predat u očaju vojniku preko zida na aerodromu u Kabulu tokom haosa i američke evakuacije iz Avganistana pronađen je i ponovo je spojen sa svojim rođacima u subotu u prestonici te države.

Beba, Sohail Ahmadi, imala je samo dva meseca kada je nestala 19. avgusta kada su hiljade ljudi požurile da napuste Avganistan pošto je pao u ruke talibana, prenosi Rojters.

Nakon ekskluzivne Rojtersove priče objavljene u novembru sa njegovim slikama, beba je locirana u Kabulu gde ga je 29-godišnji taksista Hamid Safi pronašao na aerodromu i odveo kući da ga odgaja kao svoju.

Posle više od sedam nedelja pregovora i molbi, i na kraju kratkog pritvora od strane talibanske policije, Safi je konačno vratio dete svom radosnom dedi i drugim rođacima koji su još u Kabulu.

Rekli su da će sada tražiti da se on ponovo spoji sa roditeljima i braćom i sestrama koji su evakuisani pre nekoliko meseci u Sjedinjene Države.

Tokom burne evakuacije iz Avganistana tokom leta, Mirza Ali Ahmadi - dečakov otac koji je radio kao obezbeđenje u američkoj ambasadi - i njegova supruga Suraja su se plašili da će njihov sin biti zgnječen u gomili dok su se približavali kapiji aerodroma na putu ka letu za Sjedinjene Države.

Ahmadi je rekao Rojtersu početkom novembra u svom očaju tog dana da je predao Sohaila preko aerodromskog zida uniformisanom vojniku za koga je verovao da je Amerikanac, očekujući da će uskoro preći preostalih 5 metara (15 stopa) do ulaza i povratiti ga.

Upravo u tom trenutku, talibanske snage su potisnule gomilu i prošlo je još pola sata pre nego što će Ahmadi, njegova žena i njihovo četvoro dece uspeti da uđu unutra.

Ali do tada bebe nije bilo nigde. Ahmadi je rekao da je očajnički tražio svog sina na aerodromu i da su mu zvaničnici rekli da je verovatno odvojen iz zemlje i da bi kasnije mogao da se nađe sa njima.

Ostatak porodice je evakuisan - na kraju su završili u vojnoj bazi u Teksasu i mesecima nisu imali pojma gde im je sin.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja