NEOČEKIVANE POSLEDICE Zbog krvavih nemira u Kazahstanu za 18 odsto manja proizvodnja bitkoina u svetu!
Foto: EPA / Sascha Steinbach

SLOBODAN PAD

NEOČEKIVANE POSLEDICE Zbog krvavih nemira u Kazahstanu za 18 odsto manja proizvodnja bitkoina u svetu!

Planeta -

Vlasti usled pokušaja puča ugasile internet u celoj zemlji, što je zaustavilo rudarenje kriptovaluta, najpoznatija je izgubila osam odsto vrednosti

U trodnevnim nemirima je poginulo više desetina ljudi
U trodnevnim nemirima je poginulo više desetina ljudifoto: AP/Vladimir Tretyakov

Cena bitkoina, najpoznatije svetske kriptovalute, pala je za osam odsto, na najniži nivo još od septembra prošle godine, a razlog tome je gašenje interneta u čitavom Kazahstanu! Naime, vlasti s predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevom na čelu naredile su isključivanje interneta u celoj državi nakon izbijanja krvavih nemira zbog toga što je vlada povećala cenu gasa.

Struja i internet

Tokom trodnevnih protesta i najgoreg talasa nasilja od kada se zemlja osamostalila od SSSR, prema zvaničnim podacima, ubijeno je 18 pripadnika bezbednosnih snaga, dok je poginulo 26 demonstranata, tj. "bandita i terorista", kako ih zvaničnici nazivaju.

PITANJA I ODGOVORI

Šta je bitkoin?

- U pitanju je kriptovaluta, onlajn vrsta novca koja je stvorena pomoću kompjuterskog koda. Napravljen je 2009. Iza njega stoji osoba koja se predstavlja kao Satoši Nakamoto. Njegov pravi identitet nije otkriven.

Kako se stvara?

- Bitkoin se stvara tokom procesa koji se zove rudarenje, kada kompjuter rešava težak matematički problem čije je rešenje broj sa 64 cifre. Kada se problem reši, dobija se bitkoin i proces kreće iz početka.

Koliko ima bitkoina?

- Njihov broj je ograničen kako bi se zadržala vrednost. Za rudarenje je potreban internet i velika količina električne energije.

Kako se trguje?

- Nema posrednika i banke ne uzimaju procenat pri razmeni, kupoprodaji. Bitkoini se skladište u virtuelnim novčanicima, koji se zovu blokčejn. Može se koristiti potpuno anonimno.

Koliko je pouzdan?

- U nekoliko navrata je bitkoin gubio veći deo svoje vrednosti, ali je uspevao da se oporavi. Najviša cena je bila u martu 2021, kada je prešao 60.000 dolara.

Gašenje interneta zaustavilo je "rudarenje", tj. kopanje kriptovaluta. Kazahstan je druga zemlja u svetu po kopanju bitkoina. To je dovelo do velikog poremećaja na tržištu - rudarenje bitkoina je smanjeno za 18 odsto na svetskom nivou i najpoznatija kriptovaluta je izgubila osam odsto svoje vrednosti i pala je na ispod 41.000 dolara. Tu cenu bitkoin je poslednji put imao još u septembru prošle godine. U petak je protok interneta u Kazahstanu bio pet odsto od uobičajenog, zbog čega je rudarenje bilo gotovo nemoguće. Za rudarenje je neophodna veza sa internetom, kao i stabilan izvor električne energije.

Decenijama je bio na vlasti... Ekspredsednik Nursultan Nazarbajev
Decenijama je bio na vlasti... Ekspredsednik Nursultan Nazarbajevfoto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Policijski čas u prestonici - Obračun Tokajeva i Nazarbajeva

Pojedini mediji su preneli da se iza nemira u Kazahstanu krije obračun sadašnjeg predsednika Tokajeva i bivšeg Nursultana Nazarbajeva. Tokom nemira je objavljeno da je Nazarbajev pobegao iz zemlje, što je ubrzo demantovano. On je decenijama bio na vlasti u zemlji i omražen je u javnosti kao diktator koji je zahvaljujući korupciji stekao veliko bogatstvo. U prestonici Almati na snazi je policijski čas od 20 sati do sedam ujutru. U predgrađu se još čuju sporadični pucnjevi.

Rudarenje se obavlja pomoću računara koji su non-stop uključeni i rešavaju kompleksne matematičke probleme, a nakon što ih kompjuter reši, dobija nagradu u vidu kriptovalute i čitav proces počinje iz početka. Nakon što je Kina u maju 2021. zabranila rudarenje jer je to uticalo na nestašicu energenata, rudarenje je procvetalo u susednom Kazahstanu. Praktično svaki peti računar koji rudari u svetu nalazi se u ovoj centralnoazijskoj državi.

Struja iz fosilnih goriva

Kazahstanske vlasti su prošle godine procenile da se osam odsto celokupne električne energije u zemlji troši na rudarenje kriptovaluta. Veći deo te energije potiče iz pravih rudnika, tj. gasa, i dobija se sagorevanjem fosilnih goriva, što negativno utiče na širenje zagađenja i emisiju štetnih gasova. - Kazahstan se previše oslanja na ugalj, koji se dobija po veoma niskoj ceni. To stvara probleme u ispunjavanju obaveza koje je zemlja preuzela na polju zelene energetske karte - rekao je Erik Livni, ekonomista iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Vlasti su donele zakon koji bi posebno oporezovao rudarenje kriptovaluta i koji bi ove godine trebalo da stupi na snagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track