SAMIT U ŽENEVI: Rusija i SAD pregovaraju o Ukrajini, Moskva upozorava da neće popustiti pod pritiskom
Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE / POOL

ukrajinsko pitanje

SAMIT U ŽENEVI: Rusija i SAD pregovaraju o Ukrajini, Moskva upozorava da neće popustiti pod pritiskom

Planeta -

SAD i Rusija danas su počele teške pregovore za koje se Vašington nada da će rezultirati deeskalacijom situacije na ukrajinsko-ruskoj granici bez ispunjavanja zahteva Moskve.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je tokom vikenda rekao da je u potpunosti moguće da će se pregovori završiti nakon jednog susreta, a očekivanja je umanjio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Mislim da naredne sedmice nećemo videti neki napredak“, rekao je Blinken za CNN.

Razgovori su počeli u ponedeljak u američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi, a potom se sele u Brisel i Beč.

Odnosi između Moskve i Vašingtona na najnižem su nivou od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

Blinkenova zamenica Vendi Šerman je poručila da će "SAD saslušati zabrinutost Rusije i podeliti svoju", ali je dodala da se neće voditi razgovori o evropskoj sigurnosti bez prisutva drugih saveznika.

Rusija je, tvrdi Zapad, na granicu s Ukrajinom dovela 100.000 vojnika. Kijev i Vašington tvrde kako se sprema za invaziju, osam godina nakon što je anektirala poluostrvo Krim, prenosi Rojtersk.

Rusija odbacuje te tvrdnje i ističe kako odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Ukrajine.

Moskva je prošlog meseca predstavila svoje zahtjeve Zapadu koji uključuju veto na daljnje širenje NATO-a na istok i prekid njegovih aktivnosti u centralnim i istočnim evropskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. godine.

SAD i NATO su odmah odbacili veliki deo ruskih predloga, izazvavši tako sumnju kod mnogih da je bilo kakav dogovor moguć.

"Nećemo popustiti pod pritiskom“, najavio je Rjabkov, šef ruske pregovaračke delegacije.

Američki predsednik Džo Bajden je više puta upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da će SAD i evropski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako se Rusija odluči na invaziju Ukrajine, što je Putin odbacio kao praznu pretnju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track