PAKAO U BRONKSU Mališani nisu imali šansu da se spasu iz zapaljene zgrade! (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Profimedija

POŽAR U NJUJORKU

PAKAO U BRONKSU Mališani nisu imali šansu da se spasu iz zapaljene zgrade! (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

U najgorem požaru u Njujorku u poslednjih 30 godina poginulo 19 osoba, među kojima je devetoro dece, više od 60 povređenih

Potresno Vatrogasci iznose mališane iz zgrade
Potresno Vatrogasci iznose mališane iz zgradefoto: Profimedia

U najgorem požaru koji je pogodio Njujork za poslednjih 30 godina nastradalo je 19 osoba, među kojima je devetoro dece! Strahuje se da broj žrtava nije konačan jer je u vatrenoj stihiji koja je zahvatila jednu zgradu u Bronksu povređeno više od 60 osoba, od kojih su 32 u životnoj opasnosti.

Pokvareni alarm

Uzrok požara je neispravna grejalica, a vatra je izbila u spavaćoj sobi dupleksa na drugom spratu zgrade. Zahvaljujući otvorenom stepeništu, požar se brzo proširio i žrtve nisu imale šansu da se spasu, potvrdili su nadležni. - Na gotovo svakom spratu zgrade smo pronašli tela nastradalih. Utvrdili smo da je požar izbio u spavaćoj sobi. Grejalica je služila za dogrevanje. Vatrogasci su radili i bez dodatnog kiseonika. Zgrada je izgrađena 1972. i alarmi su se upalili - rekao je Danijel Najgro, komesar vatrogasne službe Njujorka. Požar je izbio u 11 sati u nedelju pre podne, kada je zgrada od 19 spratova bila puna stanara.

Tragedije u Velikoj jabuci

25. mart 1999. Ukupno 87 osoba je nastradalo u požaru u klubu "Hepi lend", koji je podmetnuo jedan muškarac posle svađe sa svojom devojkom koja je radila u klubu

28. decembar 2017. U požaru u zgradi u Bronksu nastradalo 13, a povređeno 14 osoba. Požar izazvao dečak koji se igrao sa gorionicima peći, majka ostavila otvorena vrata i vatra se proširila.

7. mart 2007. Požar koji je izazvala neispravna grejalica usmrtio devetoro dece i jednu odraslu osobu.

23. april 2017. U požaru u zgradi u Kvinsu nastradalo četvoro dece. Požar primetio slučajni prolaznik i zvao vatrogasce.

Njujork post je preneo da je oko 20 nepravilnosti bilo prijavljeno vezano za stambeni kompleks od 2013, uprkos tome što je 25 miliona dolara bilo utrošeno na popravke i obnovu.

Mesto tragedije Zgrada ima 19 spratova
Mesto tragedije Zgrada ima 19 spratovafoto: AP

Većina novca je utrošena na uništavanje štetočina i popravku liftova. Stanari navode da su se alarmi u zgradi često uključivali sami od sebe i da su prestali da reaguju na njihov zvuk: - Bezbroj puta smo čuli alarme za požar. Tako je bilo i sada, nismo reagovali misleći da je sve u redu. Ubrzo je čitav stan bio pun dima. Nismo mogli da dišemo. Pokušali smo da se sklonimo u kupatilo. Potom smo izašli u hodnik i na stepeništu je bilo puno ljudi. Padali smo i gazili jedni preko drugih - rekao je Majkl Džozef (32), koji na šestom spratu živi sa ujakom.

Prebačeni u hotel

Vlasti su evakuisane građane smestili u obližnji hotel, gde su dobili hranu i odeću. I Čanejsija Hanter, koja živi na 10. spratu, tvrdi da su se alarmi često uključivali: - Kako mi treba da znamo da je zaista požar u zgradi kada se alarmi stalno uključuju? Shvatila sam da je stvarno požar kada me je pozvala komšinica koja živi na trećem spratu i rekla da je ozbiljno. Čula sam vrisku i lomljenje prozora - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track