ŠPIJUNSKI MEGASKANDAL UZDRMAO DANSKU Uhapšen šef vojno-obaveštajne službe: Sulude optužbe da sam odavao tajne informacije!
Foto: EPA/JENS NOERGAARD LARSEN DENMARK OUT

teške optužbe

ŠPIJUNSKI MEGASKANDAL UZDRMAO DANSKU Uhapšen šef vojno-obaveštajne službe: Sulude optužbe da sam odavao tajne informacije!

Planeta -

Bivši šef danske vojno-obaveštajne službe, Lars Findsen (57), uhapšen je zbog sumnje da je odavao poverljive informacije.

Findsen je suspendovan nakon što je na čelu tajne službe bio od 2015. do 2020. godine.

On je samo jedan od četvoro bivših ili sadašnjih saradnika dve danske obaveštajne agencije koji su uhapšeni u decembru.

U ponedeljak je Okružni sud u Kopenhagenu skinuo medijsku zabranu identifikovanja Findsena kao jednog od osumnjičenih, i to na njegov zahtev.

Iz pritvora, gde se nalazi već mesec dana, odbacio je sve optužbe, nazivajući ih "suludim", prenosi Jutarnji list pisanje Blumberga.

Detalje o navodnom curenju visoko poverljivih informacija danske vlasti još uvek nisu otkrile, ali se skandal tiče vojno-obaveštajne službe (FE) - koja je odgovorna za obranu Danske od pretnji spolja, kao i Danske bezbednosne i obaveštajne službe (PET) na čijem je čelu bio Findsen od 2002. do 2007. godine.

Sa poslednje pozicije je sišao u avgustu 2020. nakon što je optužen za ilegalno špijuniranje danskih građana i deljenje informacija sa stranim silama, moguće i s američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom. Međutim, po tom pitanju komisija je nedavno odbacila sve optužbe.

Ukoliko bude optužen za odavanje poverljivih informacija, Findsena čeka zatvorska kazna u trajanju do 12 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track