Obama najavio evakuaciju stanovništa zbog oluje Ajzak

Obama najavio evakuaciju stanovništa zbog oluje Ajzak

Planeta -
Kako se pripremamo na udar "Ajzaka", želim da ohrabrim sve stanovnike na obalama Meksičkog zaliva da poslušaju lokalne zvaničnike i poštuju njihova uputstva, uključujući i ako oni vam kažu da se evakuišete, rekao je Obama

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama upozorio je u utorak stanovnike američkih država na obalama Meksičkog zaliva da će tropska oluja "Ajzak" počiniti veliku materijalnu štetu i najavio moguću evakuaciju stanovništva ukoliko okolnosti to budu zahtevale.

"Kako se pripremamo na udar "Ajzaka", želim da ohrabrim sve stanovnike na obalama Meksičkog zaliva da poslušaju lokalne zvaničnike i poštuju njihova uputstva, uključujući i ako oni vam kažu da se evakuišete", rekao je Obama, prenela je agencija Rojters.

Obamina izjava je trebalo da pokaže da Vašington shvata situaciju u regionu ozbiljno, uprkos uzavreloj predsedničkoj kampanji i da bi tropska oluja mogla da počini značajnu materijalnu štetu, uključujući i poplave u širom priobalnom pojasu.

"Sada nije vreme da se iskušava sudbina, sada nije vreme da se ignorišu zvanična upozorenja. Treba ih uzeti ozbiljno", rekao je američki predsednik i obećao pomoć stanovništvu, ukoliko bude bila potrebna.

Predsednik SAD je, nekoliko sati pre očekivanog naleta "Ajzaka" koji će u Meksičkom zalivu najverovatnije biti proglašen uraganom prve kategorije, imao i sastanak sa američkim zvaničnicima.

S druge strane stanovnici američkih država Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride na obalama Meksičkog zaliva hitno se snabdevaju dodatnim zalihama kako se oluja približava regionu grada Nju Orleans koji je na "putu oluje" i koja bi trebalo da udari večeras (utorak uveče), sedam godina pošto je uragan "Katrina" opustošio taj grad u kome je 29. avgusta 2005. smrtno stradalo više 1.800 ljudi, navodi BBC.

Prognostičari predviđaju da bi tropska oluja mogla da dostigne snagu uragana, a koja bi počela s jakim vetrom i postepeno prerastala u snagu uragana prve kategorije u vreme kada bi stigla u močvarnu obalu jugoistočne Luizijane u sredu ujutru.

"Ajzak" bi, ipak, mogao da bude mnogo manje moćan od "Katrine", koji je udarila istu obalu SAD-a pre sedam godina, a koja je imala jačinu uragana treće kategorije, podseća američki Nacionalni centar za uragane, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track