NACISTIČKI SIMBOL USRED RIMA: Jevrejski i katolički lideri osudili korišćenje zastave sa svastikom na sahrani!
ilustracija, Foto: Shutterstock

opasno

NACISTIČKI SIMBOL USRED RIMA: Jevrejski i katolički lideri osudili korišćenje zastave sa svastikom na sahrani!

Planeta -

Italijanski katolički i jevrejski lideri osudili su u utorak kao nečuvenu epizodu u kojoj su desničarski ekstremisti stavili zastavu sa kukastim krstom na kovčeg ispred crkve posle verske sahrane i dali nacistički pozdrav.

Rimska katolička nadbiskupija je u saopštenju navela da sveštenici u župi Svete Lucije u centralnom rimskom naselju, uključujući i onog koji je predsedavao obredom sahrane, nisu imali pojma šta će se dogoditi ispred crkve u ponedeljak.

Na slikama na internetu prikazan je kovčeg sa telom Alesije Auđelo, bivše članice desničarske ekstremističke grupe Forca Nuova, prekriveno zastavom.

U saopštenju biskupije zastava je nazvana „užasnim simbolom koji se ne može pomiriti sa hrišćanstvom“ i navodi se da je ova epizoda uvredljiv primer „ideološke eksploatacije“ verske službe.

Policija je saopštila da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što se takvi događaji još uvek mogu desiti više od sedam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

„Neprihvatljivo je da se zastava sa kukastim krstom i dalje može prikazivati u javnosti u današnje vreme, posebno u gradu koji je doživeo deportaciju Jevreja od strane nacista i njihovih fašističkih saradnika“, navodi se u saopštenju.

Nakon racije na jevrejsku četvrt u Rimu 16. oktobra 1943. godine, više od 1.000 Jevreja glavnog grada je deportovano, većina u logor smrti Aušvic u Poljskoj koju su okupirali nacisti. Samo 16 se vratilo.

U saopštenju jevrejske zajednice u utorak se navodi da je incident sa sahranom „još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve“.

Sličan incident dogodio se ispred druge rimske crkve u martu prošle godine.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track