EM ŠPIJUN, EM UBICA: Hamas tvrdi da su zarobili naoružanog izraelskog DELFINA koji je trebalo da LIKVIDIRA njihove borce u Gazi
Foto: Printscreen/Twitter

oni to ozbiljno

EM ŠPIJUN, EM UBICA: Hamas tvrdi da su zarobili naoružanog izraelskog DELFINA koji je trebalo da LIKVIDIRA njihove borce u Gazi

Planeta -

Hamas tvrdi da su zarobili izraelskog "delfina ubicu", špijuna čiji je zadatak bio da ubija njihove borce na obalama Gaze.

Palestinska organizacija tvrdi da su njihove pomorske jedinice uhvatile i zarobile neprijateljskog morskog operativca. Delfin je navodno imao opremu i oružje sa kojim je mogao da "ubije" Hamasove borce.

Portparol Hamasa, Abu Hamza rekao je da Irazel ima celu flotu "delfin" podmornica ali da su njihovi borci uhvatili sisara a ne podmornicu.

Na snimku koji je Hamas objavio vidi se oprema oduzeta delfinu-špijunu i oružje koje liči na harpun i opremu koja se koristi u pomorskim eksperimentima SAD, Ukrajine i Rusije.

Izrael nije odgovorio na optužbe.

Ovo nije prvi put da Hamas optužuje izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad da koristi delfine za špijunažu. U avgustu 2015. godine, grupa je navodno uhvatila jednog Mosadovog delfina-tajnog agenta u blizini obale Gaze.

Izraelski mediji tada su preneli da je delfin imao "špijunsku opremu" uključujući opremu na daljinsko navođenje, kameru i harpun.

Arapski mediji tada su prenosili da Mosad delfinima "ubija volju" i pretvara ih "ubice".

Izrael je i ranije bio optuživan za zloupotrebu životinja za špijuniranje. Turski mediji su 2013. tvrdili da je izraelski univerzitet opremio jata ptica opremom za praćenje.

Orao sa izraelskom pločicom uhvaćen je u Sudanu 2012. i lokalne vlasti su odmah optužile Mosad za pokušaj špijunaže. Godinu dana ranije, 2011. saudijske vlasti uhvatile su lešinara i "optužile" ga da špijunira za izrael, jer je imao opremu za praćenje na sebi.

Egipatski zvaničnici su 2010. tvrdili da ajkule koje kontroliše Izrael napadaju turiste na Crvenom moru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track