STOLTENBERG: Jugoslavija se nije raspala zbog NATO! Alijansa je bila tu da zaštiti ljude!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

nakon sastanka sa rusima

STOLTENBERG: Jugoslavija se nije raspala zbog NATO! Alijansa je bila tu da zaštiti ljude!

Planeta -

Raspad Jugoslavije očigledno je bio tema tokom napetih bezbednosnih razgovora između predstavnika Rusije i NATO koji su trajali 4 sata, jer se ovim povodom oglasio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Jugoslavija nije raspala zbog NATO", rekao je on i dodao:

"Bilo je nekoliko unutrašnjih razloga za to. NATO je došao kasnije da zaustavi rat u Bosni i Hercegovini. NATO nije menjao granice na Balkanu. Granice su se menjale zbog unutrašnjih razloga. NATO je bio tu da zaštiti ljude i to su na ovom sastanku potvrdile i države koje su činile bivšu Jugoslaviju, a koje su danas članice NATO", kazao je Stoltenberg, preneo je klix.ba.

Stoltenberg je dodao i da je "NATO je odbrambena organizacija".

"Nikada nismo prisiljavali nikoga na ulazak. Širenje NATO nikada nije bilo agresivno. Države članice bivšeg Varšavskog pakta odlučile su da se pridruže NATO jer su istakle da im to pruža sigurnost", naveo je on.

Tenzije između Rusije i zapadnih saveznika traju tokom poslednjih meseci pošto je Rusija na granici sa Ukrajinom rasporedila trupe, koje broje oko 100.000 vojnika.

Rusija optužuje Zapad da nije uvažio hitnost njenih zahteva i ukazuje da nije spremna da dozvoli da pregovori traju neodređeno vreme.

Ruska strana nezadovolljna je zbog povećanja broja članica NATO na 30, u poređenju sa periodom Hladnog rata kada ih je bilo 16 – i pridruživanja velikog broja država nekadašnjih članica Istočnog bloka, koji je predvodio bivši SSSR.

Pre delegacija NATO-a i Rusije u ponedeljak su se sastali predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije. Dve strane nisu približile stavove nakon razgovora u Ženevi.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track