REVANŠ Hilari Klinton i Donald Tramp bi mogli ponovo da odmere snage na izborima 2024. godine!
Foto: Profimedia

KALKULACIJE

REVANŠ Hilari Klinton i Donald Tramp bi mogli ponovo da odmere snage na izborima 2024. godine!

Planeta -

U slučaju poraza demokrata na kongresnim izborima u novembru, bivša prva dama Amerike vraća se na velika vrata

Da se istorija ponavlja, mogli bi da dokažu Hilari Klinton i Donald Tramp, koji će možda odmeriti snage na predsedničkim izborima, što bi bio revanš njihovog okršaja iz 2016. godine! Kako prenosi Dejli mejl, ova opcija uopšte nije nemoguća, imajući u vidu dve ključne stvari.

Ključni izbori ove godine

Naime, iako već godinu dana nije predsednik Donald Tramp i dalje figurira kao najpopularniji među kandidatima Republikanske stranke, a druga ključna stvar jeste to što kod demokrata aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden ima rekordno nisku popularnost, kao i njegova zamenica Kamala Haris.

U nemilosti birača... Džozef Bajden, predsednik SAD
U nemilosti birača... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: Profimedia

Prva godina u Beloj kući - Bajden gori od Trampa

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Džozef Bajden posle prve godine u Beloj kući ima podršku tek 33 odsto birača u SAD. On je čak nepopularniji i od Donalda Trampa, koji je posle prve godine na mestu predsednika u februaru 2018. imao podršku 38 odsto birača. Bajden je u novembru prošle godine imao podršku od 36 odsto, a u februaru 49 odsto, što dovoljno govori o naglom padu njegove popularnosti. Bajdenova zamenica Kamala Haris ima još nižu podršku, svega 32 odsto.

Hilari Klinton je pojačala spekulacije da još nije odustala od mesta predsednika nakon što je prošlog meseca imala seriju TV intervjua. U njima je ona indirektno prozvala administraciju Džozefa Bajdena i pozvala demokrate da prestanu da skreću ulevo jer time rizikuju da izgube podršku birača uoči kongresnih izbora. Poraz demokrata na izborima 8. novembra bio bi vrhunac nezadovoljstva među stranačkim zvaničnicima koji bi tada lakše podržali Hilarin povratak na velika vrata. Dvojica uticajnih operativaca Demokratske stranke Daglas E. Šoen i Endru Stajn izneli su ovakav scenario u autorskom tekstu za Vol strit džornal.

Da li nas očekuje još jedna bespoštedna kampanja:
Da li nas očekuje još jedna bespoštedna kampanja:foto: Profimedia

Podsećanje na 2016.

Rezultati šokantnih izbora - Osvojeni glasovi:

Hilari Klinton 65.853.514 (48,2%)

Donald Tramp 62.984.828 (46,1%)

Odziv: 55,7 odsto

Broj elektora:

Hilari: 227

Tramp: 304

* Elektori biraju predsednika

- Sve zavisi od toga kako će Demokratska stranka proći na izborima za Kongres ove godine. Važno je i da li će predsednik Bajden odlučiti da se ponovo kandiduje. Ako tako odluči, on će na kraju drugog mandata imati 86 godina. Poraz demokrata na izborima u novembru brzo će izgurati gospođu Klinton u prvi plan i ona će se nametnuti kao kandidat sposoban da povede demokrate novim, uspešnijim putem - navode operativci u tekstu.

Godine su problem

Hilari ima veliko iskustvo u Vašingtonu (bila je prva dama SAD, državni sekretar, kao i senator), a iskustvo poraza od Donalda Trampa iz 2016. daje joj mogućnost drugačijeg pristupa u kampanji. Neobično je da operativci već sada opipavaju teren za kandidata stranke na izborima koji su za dve godine, ali činjenica je da je Bajden najstariji predsednik u istoriji SAD i njegovo zdravstveno stanje, koje se u više navrata pokazalo kao upitno, predstavlja faktor odvraćanja birača čak i među pristalicama demokrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track