ŠPIJUNSKA AFERA GOSPOĐE LI TRESE VELIKU BRITANIJU Mi 5: Kineski agenti su aktivni! Peking: Previše gledate filomve o Džejms Bondu
Foto: Shutterstock, EPA

Agenturno delovanje

ŠPIJUNSKA AFERA GOSPOĐE LI TRESE VELIKU BRITANIJU Mi 5: Kineski agenti su aktivni! Peking: Previše gledate filomve o Džejms Bondu

Planeta -

Bauk kineskih špijuna trese Veliku Britaniju.

Naime, britanska obaveštajna služba Mi 5 izadala je upozorenje poslanicima parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva da je "agent kineske vlade" veoma aktivan u parlamentu i da budu oprezni. Povodom toga oglasio se i Peking uz opasku upućenu Londonu, da gledaju previše filmova o " agentu 007 Džejms Bondu".

Inače, ova afera dolazi u jeku svađe na relaciji London-Peking i optužbi velike Britanije da je Kristin Li radila u ime Komunističke partije Kine (KPK), da se mešala u politiku ove države tako što se infitrirala u britanski paralament.

Na ovo je reagovala i ambasada Narodne Republike Kine koja je navela da je to blaćenje i zastrašivanje.

Odgovarajući na tvrdnje objavljene u četvrtak, kineska ambasada u Londonu uzvratila je MI5 i vladi Velike Britanije, navodeći da „nema potrebe“ da „kupuje uticaj u bilo kom stranom parlamentu“.

Rugajući se tvrdnjama, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je sugerisao da su britanski zvaničnici „gledali previše filmova 007, što je dovelo do nepotrebnih mentalnih asocijacija“, što je izazvalo ove primedbe“.

„Čvrsto se protivimo triku omalovažavanja i zastrašivanja kineske zajednice u Velikoj Britaniji“, navodi se u saopštenju na sajtu ambasade i dodaje da se „Kina uvek pridržava principa nemešanja u unutrašnje stvari druge zemlje“.

Čvrsto poricanje Kine dolazi nakon što je visoki konzervativni političar Jan Dunkan Smit pomenuo pismo predsednice britanskog parlamenta Lindzi Hojl svim poslanicima. U izjavi Donjem domu, Dankan Smit je rekao da je „MI5 kontaktirao Hojla... da upozori na ženu po imenu Kristin Li, koja je bila „umešana u aktivnosti političkog mešanja u ime Komunističke partije Kine“.

Li, za koju se veruje da je bila umešana u svestranačku parlamentarnu grupu Kinezi u Britaniji, optužen je za „angažovanje“ sa poslanicima u nastojanju da „podri ovdašnje procese“ u ime KPK.

Nakon izjave Dankana Smita, poslanik laburista Bari Gardiner potvrdio je da je primio sredstva od gospođe Li, ali da je bio u kontaktu sa bezbednosnim službama Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa donacijama, u ukupnom iznosu od preko 420.000 funti (576.720 dolara) tokom pet godina. Britanska sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel izjavila je da Vlada smatra da je „duboko zabrinjavajuće“ da je pojedinac ciljao parlamentarce da se upuste u „aktivnosti političkog mešanja u ime Komunističke partije Kine“.

Kurir.rs/A.M./RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track