KIMU NESTAŠICA GUMA PRAVI GLAVOBOLJU: Život je skoro stao, mnoge podseća na početak velike gladi iz devedesetih! VIDEO
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

KIMU NESTAŠICA GUMA PRAVI GLAVOBOLJU: Život je skoro stao, mnoge podseća na početak velike gladi iz devedesetih! VIDEO

Planeta -

Civilni život je zaustavljen širom Severne Koreje kada je nacija ostala bez automobilskih guma, navodi se u izveštajima.

Iako se čini da je nedostatak uglavnom uticao na živote običnih građana, izvestio je u petak Radio Slobodna Azija, oni bi uskoro mogli da počnu da utiču na vojsku i vozila koja koriste visoki zvaničnici režima.

U Severnoj Koreji se smanjuje nestašica guma nakon što je naložila zatvaranje granice sa Kinom u februaru 2020. u pokušaju da se odbrani od korone. Od tada je granica ostala čvrsto zatvorena, uprkos rastućoj nestašici hrane, lekova i raznih drugih svakodnevnih proizvoda.

Ovaj drastičan potez takođe je blokirao uvoz sirovina i komponenti potrebnih za proizvodnju vozila na severu, a sajt Dejli NK je još u martu prošle godine izvestio da su proizvodne linije u vodećem kompleksu Songongi Motor zatvorene jer nema novih guma. Dostupan za svoje kamione srednje veličine.

Fabrika je ranije bila opširno predstavljena u severnokorejskoj propagandi kao jedna od retkih priča o uspehu režima, a Kim Džong-un je bio u poseti 2017. godine da testira tek završen kamion.

„Nove gume su veoma retke, a čak je i polovne gume teško pronaći“, rekao je za RFA zvaničnik transportne kompanije u severnoj provinciji Amgiong.

„Nestašice guma se dešavale u prošlosti, ali ih je veoma teško pronaći ovih dana, baš kao što je to bilo i tokom napornog marša“, rekao je zvaničnik, upoređujući trenutnu situaciju na severu sa ekonomskim kolapsom sredinom 1990-ih. .Što je dovelo do gladovanja od 3,5 miliona od 21 miliona građana zemlje.

Državne kompanije kanibaliziraju svoja vozila za dijelove i zamjenjuju zakrpe skinute sa guma koje se koriste za održavanje aktivnosti kamiona.

Severna Koreja je u petak lansirala još dve vođene rakete, četvrto lansiranje za nešto više od nedelju dana. Vladini mediji još nisu objavili detalje o testovima, ali severnokorejska vojska poslednjih godina proizvodi devetosovinska transporter-lokator-lanser vozila koja je teže pratiti.

Kurir.rs/Telegraph

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track