HOLANDIJA U NOVOJ FAZI PANDEMIJE: Ukidaju stroge mere nakon mesec dana ali mnoge su i dalje na snazi! Besnim građanima svega dosta
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

debakl lokdauna

HOLANDIJA U NOVOJ FAZI PANDEMIJE: Ukidaju stroge mere nakon mesec dana ali mnoge su i dalje na snazi! Besnim građanima svega dosta

Planeta -

Holandija nakon četiri nedelje ukida stroge mere zatvaranja zbog korona virusa, ali mnoga ograničenja ostaju na snazi, objavila je vlada.

Prodavnice, frizerski saloni, sportski klubovi i univerziteti moći će ponovo da se otvore od subote, rekao je premijer Mark Rute u petak u Hagu. Međutim, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi ostaće zatvoreni.

Ublažavanje pravila dolazi usled pritiska preduzetnika - i besa u restoranskom i kulturnom sektoru. Rute je rekao da potpuno ukidanje mera nije opcija zbog dramatičnog porasta broja zaraženih.

"Sve u isto vreme nije moguće, rizik je preveliki", rekao je, napominjući da bi krajem meseca moglo doći do daljnjeg ublažavanja pravila.

Ministar zdravlja Ernst Kuipers rekao je da je nacija ušla u "novu fazu pandemije". Priznao je da su mnogi građani i vlasnici kompanija uznemireni zbog mera zatvaranja koje obuhvataju celu zemlju, trenutno jedini takav slučaj u Evropi.

"Moramo naučiti da živimo sa virusom"

"Moramo naučiti da živimo sa virusom", dodao je Kuipers, ali je upozorio da je rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema i dalje visok. Protivljenje oštrim merama snažno je raslo poslednjih dana. Vlasnici restorana već su najavili proteste za subotu, a neki planiraju da se ponovo otvore za uslugu uprkos zabrani. Mnogi od njih imaju podršku lokalnih gradonačelnika.

U južnom gradu Valkenburgu, u blizini nemačkog pograničnog grada Ahena, u petak su već bile otvorene mnoge prodavnice i restorani. Nakon vladine odluke, trgovine će ponovo moći svakodnevno da primaju kupce do 17 sati. Građani mogu imati četiri posetioca u svojim domovima odjednom, u odnosu na dva do sada.

Mere izolacije više se neće primenjivati na one koji su primili dopunsku dozu vakcine ili su zaraženi korona virusom ove godine. Do sada su smeli da rade samo supermarketi i apoteke.

Zaključavanje, koje je počelo 19. decembra, imalo je za cilj da ublaži pritisak na bolnice. I uprkos dnevnim rekordima u broju novozaraženih, broj pacijenata u bolnicama se smanjuje. U petak je registrovano više od 35.000 novozaraženih - više nego ikada pre. To je više od 1.300 slučajeva na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track