PROSLAVILA POLA VEKA VLADAVINE A NIJE NI TREBALO DA SEDNE NA TRON: Danska kraljica svrstava se među najmodernije svetske monarhe
Foto: Martin Sylvest / AFP / Profimedia

skromna proslava skromne kraljice

PROSLAVILA POLA VEKA VLADAVINE A NIJE NI TREBALO DA SEDNE NA TRON: Danska kraljica svrstava se među najmodernije svetske monarhe

Planeta -

Danska kraljica Margareta II proslavila je u Kopenhagenu 50. godišnjicu svoje vladavine. Na tron je sela nakon smrti oca Fridrika IX, iako je bilo potrebno menjati danski ustav kako bi to bilo moguće.

Naime, zakonom iz 1850. godine nije bilo predviđeno da žene vladaju zemljom pa je Fridrika IX, umesto Margarete II, na tronu trebalo da nasledi kraljičin ujak Knud. Ipak, ogromna popularnost pokojnog kralja i njegove supruge, kraljičine majke princeze Ingrid, dovela je do izmene tog ustava.

0653140103, Danska, kraljica, Kraljica Margareta, kraljica Margareta II, 50. godišnjica vladavine
foto: PPE/Hildebrandt / Sipa Press / Profimedia

Tek druga kraljica Danske

Margareta II je nakon svoje imenjakinje, koja je vladala Danskom na prelazu sa 14. u 15. vek, tek druga žena u istoriji koja je sela na danski tron. Prema zakonu iz 1850. godine nije bilo predviđeno da postane monarh jer su samo muški potomci njene kuće Gluksburg mogli da naslede presto. Smatralo se da će njen ujak Knud od Danske da nasledi danski tron.

Margareta II krunisana je 14. januara 1972. godine, otkad Danskom vlada bez previše drame i skandala. Tepaju joj da je među najmodernijim i najsavremenijim svetskim monarsima, a uz to njeni građani smatraju kako je "izrazito pristupačna i skromna".

0653140200, Danska, kraljica, kraljica Danske, kraljica Margareta II, Kraljica Margareta, 50. godišnjica vladavine
foto: PPE/Hildebrandt / Sipa Press / Profimedia

Ceremoniju bez pompe, zbog pandemijskih mera, nadmašila je proslava 40. godišnjice, na koju je veliki broj građana došao da je podrži. Tada je uz nju bio i njen voljeni suprug princ Henrik, koji je preminuo 2018. godine.

Mnoštvo interesovanja princa Henrika

Iako je kraljičin suprug u mladosti voleo da crta, kasnije je postao ljubitelj proze i poezije, pa se i sam uspešno oprobao u pisanju. Osim toga, napisao je i nekoliko kuvara, a decenijama je uživao u uzgajanju vinove loze i pravljenju svog vina.

Margareta II u braku sa Henrikom dobila je dvojicu sinova, Frederika i Joakima, koji su uz nju proslavili jubilej, zajedno sa suprugama, princezom Meri i princezom Mari.

princ Henrik, kraljica Margareta II
foto: EPA

Kraljica ima ukupno osmoro unučadi.

Danska kraljevska loza usko je povezana sa grčkom pa je tako njena najmlađa sestra An Mari udata za grčkog kralja Konstantina II, ali kako je Grčka 1973. godine ukinula monarhiju, njihove titule više nemaju ulogu.

Najobrazovanija kraljica na svetu

Studirala je praistorijsku arheologiju, politikologiju i ekonomiju na prestižnim univezitetima Kembridž i Sorbona.

princ Henrik, kraljica Margareta II
foto: EPA

Margareta je poliglota i savršeno govori sledeće jezike: danski, francuski, švedski, engleski i nemački. Izvrsna je slikarka i odličan prevodilac. Кažu da kad ne bi bila kraljica, solidno bi zarađivala za život kao profesionalni umetnik. Što se tiče prevođenja, smatra se da je prevela jedan deo Gospodara prstenova i napravila ilustracije pod pseudonimom.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track