POVEĆANA POTRAŽNJA I OGRANIČENA PONUDA: Cena nafte najvišem nivou u poslednja dva i po meseca
Foto: Profimedia

korona i posledice

POVEĆANA POTRAŽNJA I OGRANIČENA PONUDA: Cena nafte najvišem nivou u poslednja dva i po meseca

Planeta -


Cene nafte na svetskim tržištima porasle su četvrtu nedelju zaredom i dostigle najviši nivo u protekla dva i po meseca jer trgovci očekuju rast potražnje, dok je ponuda i dalje ograničena.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 5,4 posto, na 86,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 6,3 posto, na 83,82 dolara.

Skok cena na najviši nivo u poslednja 2,5 meseca posledica je očekivanja trgovaca da će potražnja za naftom rasti, uporedo sa rastom privrede, jer širenje omikrona nije izazvalo toliko restriktivnih mera kao ranije varijante koronavirusa.

Uz to, u fokusu trgovaca je manja nego što se očekivalo ponuda vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika predvođenih Rusijom.

Članice OPEC-a proizvele su u decembru samo 70 hiljada barela dnevno više nego u novembru, a dogovor od prošlog leta otvorio im je prostor za povećanje za 253.000 barela dnevno.

Neke zemlje nisu uspele da iskoriste dodeljene im kvote zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja sa održavanjem bušotina u vreme pandemije kovida-19, pa bi potražnja mogla nadmašiti ponudu, piše Hina.

"Kada uzmete u obzir činjenicu da OPEC+ još ni izdaleka nije dosegnuo ukupnu proizvodnu kvotu, moglo bi se zaključiti da će približavanje potražnje ponudi postati faktor koji će u sledećim mesecima najsnažnije uticati na cene", rekao je Stiven Brenkok iz PVM-a.

Na cene utiče i slabost dolara jer to povećava kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Zabrinutost za ponudu zasenile su vesti da Kina planira oko Lunarne nove godine da organizuje novu prodaju nafte iz strateških rezervi u sklopu inicijative skupgrupe ne zemalja, predvođenih SAD, čiji je cilj obuzdavanje rasta cena.

Američko ministarstvo energetike objavilo je prošle sedmice da je prodalo 18 miliona barela nafte iz strateških rezervi.

Skok cena nafte mogla bi ipak da obuzda zabrinutost za potražnju u Kini zbog širenja omikrona na gradove Dalian i Tianjin.

Mnogi gradovi, uključujući Peking, pozvali su građane da ne putuju za novogodišnje praznike, koji traju od 31. januara do 6. februara. Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prve dve nedelje nove godine cene su nafte skočile više od 10 posto.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja