NE SLAŽU IM SE UZ UNIFORMU: Italijanska policija jednoglasno odbila da nosi ružičaste maske, više bi voleli crne, bele ili plave
Foto: Cineberg / Shutterstock.com

moda ili seksizam?

NE SLAŽU IM SE UZ UNIFORMU: Italijanska policija jednoglasno odbila da nosi ružičaste maske, više bi voleli crne, bele ili plave

Planeta -

Italijanska policija je odbila da uz uniformu nosi ružičaste zaštitne maske i odmah je nastala polemika u javnosti.

Kada su policajcima u nekoliko italijanskih gradova, poput Venecije, Bolonje, Varezea, Pavije, Sirakuze, dodeljenje ružičaste FFP2 maske, razbuktala se polemika u medijima i na društvenim mrežama.

Nezavisni sindikat Policije SAP, uputio je pismo šefu policije Lambertu Đaniniju u kojem su naveli da nije prikladno da se uz policijsku uniformu nose roze maske, dodavši da se ne radi o seksizmu već o dekoru te da bi isto reagovali i na ljubičaste ili zelene maske.

"Smatramo da su prikladnije crne, bele, teget ili plave maske“, naveli su sindakati u pismu, dodajući da su te boje mnogo više u skladu sa policijskom uniformom.

Sindikat, takođe, podvlači da su pravila vezana za uniformu jasno regulisana i da je potrebno iskazati poštovanje prema policiji kao instituciji.

Mediji nisu blagonaklono reagovali na odbijanje policajaca da nose roze maske optužujući ih, u skladu sa obaveznom političkom koreknošću, da je to seksistički čin i znači da i dalje važe zastarele stvari poput: roze je za devojčice, a plavo je za dečake.

"Ukoliko muškarac u uniformi nosi roze, on nije pravi muškarac, možda će biti osumnjičen da je gej i da mu nedostaje muškosti pa na taj način gubi na poverenju i poštovanju?“, pitaju se mediji u Italiji.

Mediji ističu i da u mejlovima više nije dozvoljeno koristiti fraze "Dragi naši2 ili "Drage naše", već "Drag* naš*" kako se niko ne bi osetio zapostavljenim ili isključenim.

I u Italiji se insistira na tome da se kod zanimanja poštuje rodna ravnopravnost i da budu u ženskom rodu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track