ŠTA JE MESEČEV EFEKAT I KAKVE VEZE IMA SA AJKULAMA? Nova studija analizirala napade morskih pasa i došla do zanimljivog zaključka
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

nauka

ŠTA JE MESEČEV EFEKAT I KAKVE VEZE IMA SA AJKULAMA? Nova studija analizirala napade morskih pasa i došla do zanimljivog zaključka

Planeta -

Kada se na nebu pojavi puni Mesec, na Zemlji znaju da se dogode pomalo čudne stvari - školjke se zatvaraju, korali mreste, zooplanktoni rone na veće dubine, morske ptice se drže obale, a lavovi manje love.

Neka od ovih ponašanja vezana su za mesečinu, neka za pojavu plime i oseke, ali za neka za sada nemamo objašnjenja. Primera radi, nova studija analizirala je podatke o napadima ajkula tokom 50 godina i pokazuala da ove životinje češće napadaju ljude za vreme punog Meseca.

Za sada naučnici još uvek ne znaju zašto.

"Nije stvar u većoj količini svetlosti zbog koje morski psi tokom noći mogu bolje da vide plen. Naime, većina napada ajkula događa se tokom dana", rekao je ekolog Steim Midvej sa Državnog univerziteta Luizijane.

O čemu se onda radi i može li ovakvo ponašanje objasniti Mesečev, odnosno lunarni efekat?

Lunarni efekt

Mesečev efekt je zapravo nedokazana korelacija između Mesečevih faza i aktivnosti biljaka i životinja na Zemlji.

Mada ovo može zvučati kao neko pseudonaučno objašnjenje, postoje neki dokazi koji upućuju na to da nevidljivi prsti Meseca ipak utiču na ponašanje flore i faune na površini Zemlje.

Nedavna meta analiza prethodnih studija pokazala je da gravitaciona plima i oseka može da utiče na način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu; iako još uvek nije poznato kako taj mehanizam funkcioniše.

Izgleda da Mesec posebno utitiče na morski život pa samim tim ni ajkule nisu izuzetak.

Dokazano je da su u prošlosti njihova kretanja i obrasci hranjenja bili vezani za lunarni ritam. Ali morski psi nisu jedine velike životinje na koje utiču mesečeve mijene.

Ajkule najčešće napadaju surfere, a najbolji uslovi za surfovanje obično se javljaju tokom punog Meseca.

Postoji mogućnost da upravo ljudska aktivnost za vreme ove lunarne faze izaziva veći broj napada ajkula. Ako je to tako, bilo bi dobro znati na koji način u njima podstičemo agresivno ponašanje, navode naučnici.

Nema čvrstog dokaza

"Iako ovo nije čvrst dokaz da ajkulei najviše napadaju za vreme punog Meseca, rezultati ove analize pokazuju određenu povezanost između napada ajkula i lunarnih faza i kao takvi zahtevaju dalj istraživanja", pišu autori studije.

Takođe je važno napomenuti da su ugrizi ajkula relativno retki. Zbog nedostatka hrane ili ugroženih staništa, ove životinje se sve više približavaju naseljenim područjima.

Ljudi zapravo nisu njihov prirodan plen pa do napada najčešće dolazi kada nas pobrkaju sa svojim "klasičnim" obrokom, navode naučnici i dodaju da je potrebno više istraživanja kako bi se shvatilo šta se tačno događa.

U međuvremenu, stručnjaci smatraju da se izbegavanjem kupanja u grupama, naročito ujutru ili u sumrak, smanjuje rizik od mogućih napada ajkula.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track