RATNE IGRE Putin poslao vojsku u Belorusiju, Britanci šalju oružje Ukrajincima!
Foto: Profimedia

RASTE NAPETOST

RATNE IGRE Putin poslao vojsku u Belorusiju, Britanci šalju oružje Ukrajincima!

Planeta -

Situacija na istoku Evrope dodatno se komplikuje, a zapadne zemlje su sve više uverene da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu

Vojne vežbe Ruski lanser raketa u dejstvu
Vojne vežbe Ruski lanser raketa u dejstvufoto: EPA

Ratni bubnjevi na istoku Evrope sve su glasniji, a zapadne zemlje sve su više uverene da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu! Situaciju dodatno podgreva novi pokret ruskih trupa ka Belorusiji.

Odlučnost unije 2022.

Britanski Gardijan navodi da ruske trupe u Belorusiju stižu u železničkim kompozicijama pod izgovorom zajedničke vojne vežbe "Odlučnost unije 2022", koje bi, prema najavama iz Minska, trebalo da se održe početkom februara.

Bio na zadatku... Vilijam Berns, direktor CIA
Bio na zadatku... Vilijam Berns, direktor CIAfoto: EPA/Tom Williams

Misija Vilijama Bernsa - Šef CIA bio u Ukrajini

Šef CIA Vilijam Berns boravio je nedavno u Kijevu, gde je sa ukrajinskim predsednikom i šefovima specijalnih službi razgovarao o napetosti u regionu. - Prošle srede direktor Berns je boravio u poseti Kijevu, gde je imao konsultacije s kolegama iz obaveštajnih službi u vezi sa opasnošću od invazije Rusije na Ukrajinu - naveo je CNN pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika. Glavna tema razgovora bila je procena opasnosti s kojom se suočava Ukrajina.

Neki vojni analitičari, međutim, smatraju da bi Moskva u slučaju sveobuhvatnog napada na Ukrajinu svoje snage u tu zemlju mogla da pošalje i iz Belorusije, koja se sa Ukrajinom graniči na severu, čime bi se znatno rastegao front, što bi predstavljao veliki problem za ukrajinsku armiju. Najavljene vojne vežbe Rusije i Belorusije trebalo bi da se održe u blizini beloruske granice sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO, a jedan deo ratnih igara planiran je da se održi i blizu granice sa Ukrajinom.

Napuštaju Kijev i Lavov - Počela evakuacija Rusa

Rusija je počela sa evakuacijom svojih državljana, članova diplomatskog kora i njihovih porodica iz ambasade u Kijevu i konzulata u Lavovu, objavio je Njujork tajms. Ukupno 18 osoba, uglavnom žena i dece diplomata, napustilo je Ukrajinu avionom 5. januara, a još 30 osoba biće evakuisano iz konzulata u Krakovu i Odesi.

Istovremeno, iz Rusije stižu izveštaji o slanju dodatne opreme, uključujući tenkova i balističkih projektila kratkog dometa, na rusko-ukrajinsku granicu. S druge strane, britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da će Velika Britanija poslati Ukrajini novi paket oružja kako bi joj pomogla da poveća odbrambene kapacitete. - Doneli smo odluku da Ukrajini pošaljemo lake protivoklopne sisteme. To nije strateško oružje i nije pretnja Rusiji, već se koristi za samoodbranu - rekao je Volas i pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da poseti London u narednih nekoliko nedelja.

Kanađani na terenu

Sputnjik je preneo da je Kanada u Ukrajinu poslala 200 vojnika kao pomoć u obuci lokalnih snaga bezbednosti.

Govori ono što Putin misli... Dmitrij Peskov, portparol Kremlja
Govori ono što Putin misli... Dmitrij Peskov, portparol Kremljafoto: Alexei Nikolsky

Nema govora o povlačenju - Rakete ostaju i Kalinjingradu!

Rusija nikada neće razmatrati zahtev za povlačenje projektila iz svoje Kalinjingradske regije, zapadne enklave okružene Poljskom, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. On je u intervjuu za CNN poručio da to ne dolazi u obzir, odgovorivši na pitanje hoće li Moskva razmotriti izvlačenje projektila "Iskander", balističkog sistema kratkog dometa, iz Kalinjingrada kao deo nastojanje da se smanje tenzije. - Rusija nikada ni sa kim neće razgovarati o povlačenju bilo kakvih projektila i bilo kakvog oružja iz Kalinjingrada jer je Kalinjingrad teritorija Rusije. Uz dužno poštovanje, nikada nećemo tolerisati bilo kakve zahteve da radimo ovo ili ono na vlastitoj teritoriji - rekao je on.

Jedan od njihovih zadataka biće i evakuacija kanadskih diplomata u slučaju eskalacije u Ukrajini. Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od "agresivnih akcija". Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track