AVIOKOMPANIJE UPOZORAVAJU NA MOGUĆU KATASTROFU: Nova 5G usluga bi mogla da dovede do prizemljenja velikog broja aviona
Foto: Profimedia / Josep LAGO / AFP

uzbuna

AVIOKOMPANIJE UPOZORAVAJU NA MOGUĆU KATASTROFU: Nova 5G usluga bi mogla da dovede do prizemljenja velikog broja aviona

Planeta -

Direktori američkih avio-kompanija upozorili su da bi uvođenje nove 5G usluge moglo da dovede do "zaustavljanja" američke trgovine zbog mogućeg prizemljenja velikog broja aviona i da bi desetine hiljada Amerikanaca moglo da ostane "zaglavljeno" u inostranstvu.

Uvođenje nove tehnologije u blizini aerodroma moglo bi, smatraju, da ometa kritične instrumente u avionu kakvi su radio-visinomeri.

Upozorenja o predstojećoj "katastrofalnoj" krizi u avijaciji stigla su u pismu upućenom direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajanu Dizu, sekretaru za transport Pitu Butidžidžu, administratoru Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) Stivu Diksonu i predsednici Federalne komisije za komunikacije (FCC) Džesiki Rozenvorsel.

"Osim ako naša glavna čvorišta ne budu odobrena za letenje, velika većina putnika i prevoznika robe biće u suštini prizemljena", navodi se u pismu, koje su potpisali izvršni direktori "Amerikan erlajnsa", "Delta erlajnsa", "Junajted erlajnsa", "Sautvest erlajnsa" i kompanije "Džet blu", kao i kargo prevoznici UPS i FedEks.

Upozorili su da bi nova tehnologija 5G mogla da ometa kritične instrumente u avionu kao što su radio-visinomeri, a koja bi mogla da utiče na operacije aviona tokom slabe vidljivosti.

"Da budemo iskreni, trgovina na nacionalnom nivou će se zaustaviti", rekli su rukovodioci kompanija.

"Erlajns za Ameriku", lobistička grupa koja je poslala pismo i vladine agencije nisu odmah bili dostupni za komentar.

U pismu od 4. januara, grupa se zahvalila Butidžidžu, Diksonu i Dizu što su "postigli dogovor sa AT&T i Verizonom da odlože planirano postavljanje 5G mreže oko određenih aerodroma na dve nedelje i da se obavežu na predložena ublažavanja".

"Bezbednost je, i uvek će biti, glavni prioritet američkih avio-kompanija. Nastavićemo da radimo sa svim zainteresovanim stranama kako bismo osigurali da nova 5G usluga može bezbedno koegzistirati sa avijacijom", navodi se u pismu.

Tampon zone oko 50 aerodroma

Kao deo sporazuma koji je datiran na 3. januar AT&T i Verizon, kablovski i internet operateri u SAD, dogovorili su se da stvore tampon zone oko 50 američkih aerodroma kako bi se smanjio rizik od smetnji i preduzeli druge korake za smanjenje potencijalnih poteškoća na šest meseci.

Sporazum o odlaganju šire primene tehnologije do 19. januara uskoro ističe. Avio-kompanije su zahtevale "da se 5G implementira svuda u zemlji osim na približno 2 milje (3,2 km) aerodromskih pista" na nekim ključnim aerodromima, prenosi Gardijan.

"Potrebna je hitna intervencija kako bi se izbegli značajni poremećaji putovanja, pošiljalaca, lanca snabdevanja i isporuke potrebnih medicinskih sredstava", preneo je Rojters.

Upozoravaju da ograničenja letova neće biti svedena samo na operacije u lošim vremenskim uslovima.

"Više savremenih bezbednosnih sistema na avionima će se smatrati neupotrebljivim i izazivaće mnogo veći problem od onoga što smo znali… Proizvođači aviona su nas obavestili da postoje ogromni delovi operativne flote koji će možda morati da budu prizemljeni na neodređeno vreme", navodi se u pismu.

Avio-kompanije su pozvale na akciju kako bi se osiguralo da se "5G rasporedi osim kada su kontrolne kule preblizu aerodromskih pista dok FAA ne utvrdi kako se to može bezbedno postići bez katastrofalnih poremećaja".

FAA je saopštila da je odobrila oko 45 odsto američkih komercijalnih aviona za sletanje u uslovima niske vidljivosti na mnogim aerodromima gde će 5G C-opseg biti raspoređen.

Upozorenje je usledilo nakon prethodnih opomena da bi spasilački helikopteri ili bolnički avioni mogli biti pogođeni tehnologijom.

Prema izveštaju Blumberga, 5G smetnje na radio-visinomerima na helikopterima koji se koriste za hitne slučajeve mogle bi da obustave operacije, 5G neće nužno isključiti visinomer, ali bi mogao da dovede do netačnih očitavanja.

Kurir.rs / RTS, The Guardian, Foto: Profimedia / Josep LAGO / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track