TO NIJE REALNA OPCIJA: Erdogan o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ponudio se da bude posrednik između Putina i Zelenskog
Foto: Profimedia

posrednik

TO NIJE REALNA OPCIJA: Erdogan o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ponudio se da bude posrednik između Putina i Zelenskog

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da ideja ruske invazije na Ukrajinu nije realistična i, navodno, se ponovo ponudio da posreduje u pregovorima Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog.

"Mislim da ideja ruske invazije na Ukrajinu nije realističan pristup jer Ukrajina nije obična zemlja. Ukrajina je snažna zemlja", rekao je Erdogan novinarima.

"Ako se Rusija odluči na taj korak, moraće da razmotri situaciju u celom svetu i u svom", rekao je Erdogan i dodao da taj region ne bi mogao da prihvati još jedan rat i da takav potez Moskve "ne bi bio okej".

"Naravno, moramo da o ovome porazgovaramo sa Putinom", dodao je. Turska, koja je članica NATO, ima dobre veze i sa Moskvom i sa Kijevom ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji i preuzimanju Krima 2014.

Iako sarađuju sa Rusijom po pitanju odbrane i energetike, Ankara je poslala sofisticirane dronove u Ukrajinu što je razbesnelo Moskvu.

Erdogan se još u novembru ponudio da posreduje u pregovorima o ukrajinskoj krizi, ali je Moskva taj predlog odbacila.

Mediji prenose da je Erdoganov portparol, Ibrahim Kalin sada ponovio taj predlog.

On je rekao da je Erdogan pozvao Putina i Zelenskog da dođu u Tursku i sastanu se, kako bi rešili probleme i razlike.

Zapad tvrdi da Rusija sprema napad na Ukrajinu, dok Moskva negirala te optužbe i ističe da se služe kao izgovor za raspoređivanje vojne opreme i snaga NATO u blizini ruskih granica.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track