PRIZNAJTE NAS I POMOZITE NARODU! Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da prizna vladu u Kabulu
Foto: Printscreen/Twitter

avganistan

PRIZNAJTE NAS I POMOZITE NARODU! Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da prizna vladu u Kabulu

Planeta -

Osnivač talibanskog pokreta i premijer Avganistana Hasan Ahund pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna novu vladu u Kabulu, u trenutku kada vlasti očajnički traže načine da izvuku zemlju iz teške ekonomske situacije.

"Tražim od svih vlada, posebno islamskih zemalja, da počnu sa priznavanjem“, rekao je Ahund na konferenciji za medije u Kabulu.

To je prvo veliko obraćanje lidera Avganistana od preuzimanja zemlje u septembru i organizovano je u trenutku kada se talibanska vlada muči sa krahom ekonomije i konstantnim nasiljem i sukobima sa drugim grupama.

Nijedna strana vlada još nije priznala talibane kao legitimne vladare Avganistana, iako je nekoliko njih preduzelo korake da normalizuje odnose.

Talibani za postojeću krizu krive odluku zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama da im zamrznu milione dolara sredstava, kao i to što je pomoć za razvoj - koja je nekada bila osnova ekonomije zemlje, sada stopirana.

Međunarodna pomoć i dalje pristiže u Avganistan u pokušaju da se pomogne borbi protiv humanitarne krize, ali strane vlade strahuju da ta pomoć smao pomaže talibanskom režimu.

"Kratkoročna pomoć nije rešenje. Moramo da nađemo način da suštinski rešimo naše probleme", rekao je Ahund i dodao da talibani ne žele ničiju pomoć, već da traže "pomoć za narod".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track