IDI, AKO BOGA ZNAŠ! Britanskom premijeru poručili da podnese ostavku, Džonson odgovorio: Neću još, ali popuštam kovid mere
Foto: EPA/ANDY RAIN

žurka u rezidenciji

IDI, AKO BOGA ZNAŠ! Britanskom premijeru poručili da podnese ostavku, Džonson odgovorio: Neću još, ali popuštam kovid mere

Planeta -

Bivši saradnici Borisa Džonsona zatražili su njegovu ostavku posle skandala sa žurkama u Dauning Stritu

Britanskog premijera Borisa Džonsona danas je u parlamentu žestoko kritikovao njegov nekadašnji saradnik Dejvid Dejvis, koji je od njega zatražio da "prihvati odgovornost" za svoje postupke i podnese ostavku.

Džonson se našao u problemu nakon što je dvadesetak njegovih torijevaca pismom zatražilo da mu se izglasa nepoverenje pošto se saznalo da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave tokom karantina.

Idi, ako Boga znaš!

Dejvis, koji je bio njegov saradnik tokom razlaza sa Britanijom, održao je danas u parlamentu dramatičan govor tražeći ostavku Džonsona koji se ranije pravdao da je mislio da su zabave u njegovoj rezidenciji, gde je zvanicama rečeno da ponesu svoje piće, bile radni sastanak a ne žurka.

"Očekujem od svojih lidera da preuzmu odgovornost za svoje akcije", rekao je Dejvis. "On je juče uradio upravo suprotno", rekao je on o Džonsonu koji se u utorak požalio da ga "niko nije upozorio" da je zabava u njegovoj bašti kršenje pravila o zabrani okupljanja koje je njegova vlada donela svega nekoliko dana ranije.

Baštenska zabava bila je samo jedna od nekoliko organizovanih u trenutku kada je ostatak Britanaca bio zaključan u svojim kućama zbog strogog karantina.

Dejvis je potom citirao Leopolda Emerija koji je na početku Drugog svetskog rata poručio tadašnjem premijeru Nevilu Čemberlejnu: "Predugo ste sedeli ovde...Idite, ako Boga znate!"

Operacija spasavanja velikog psa

Dejvisov govor su pozdravili poslanici, dok je Džonson odgovorio da "prihvata punu odgovornost za sve što je rađeno u njegovoj vladi i tokom pandemije".

Vođa laburista, ser Kir Starmer potom ga je upitao kako je uspeo da prođe pored praznih flaša i ostataka sendviča, a da mu ne sine da je bio na zabavi, ali je premijer na to odgovorio da neće podneti ostavku sve dok se ne završi istraga o zabavama tokom 2020. koju vodi zvaničnica Sju Grej. Njen izveštaj se očekuje sledeće sedmice.

U međuvremenu, Džonson navodno priprema teren da spase svoju fotelju slanjem svojih ministara da prenose glas o svim dobrim delima i "teškim izborima" koje je načinio tokom pandemije koronavirusa. Plan su mediji nazvali "Operacija spasavanja velikog psa".

Ukidaju kovid propusnice, rad od kuće i obavezu nošenja maski

Džonson je takođe danas u parlamentu, ooručio da će vlada definisati dugoročnu strategiju za život sa koronavirusom i rekao da bi građani trebalo da budu oprezni tokom poslednjih nedelja zime, jer pandemija još nije gotova a omikron "nije blaga bolest za sve, a naročito ne za nevakcinisane".

Takođe je najavio i ukidanje pravila o obaveznom nošenju maski za lice za srednjoškolce u učionicama, u gradskom prevozu i u prodavnicama.

Na snazi će, kako se navodi, i dalje ostati odredba da maske budu obavezne za ulazak na određena mesta.

BBC navodi da takozvani plan B koji stupa na snagu 27. januara sadrži i odredbu da u firmama više neće biti neophodne kovid propusnice.

Mere ograničenja koje se odnose na staračke domove biće takođe ublažene, a detalji će naknadno biti objavljeni.

Na snazi ostaje obaveza da svi koji su pozitivni na koronavirus moraju da idu u samoizolaciju.

Premijer je takođe rekao da će zakonski uslov za osobe sa koronavirusom da se samoizoluju prestati kada propisi isteknu 24. marta i da bi taj datum mogao biti pomeren.

Brza promena strategije protumačena je kao pokušaj Džonsona da umiri konzervativne poslanike koji traže odgovornost zbog izveštaja o strankama koje su narušile karantin, prenosi Gardijan.

S druge strane, neki predstavnici javnog zdravlja zabrinuti su da bi ukidanje svih ograničenja u ovom trenutku moglo biti prerano, posebno na severu Engleske, gde ima mnogo zaraženih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track