BRITANIJA ĆE DOBITI 200.000 MALIH BESKUĆNIKA? Hiljadama porodica ove zime prete deložacije! VIDEO
Foto: Kopyov Oleg / Alamy / Alamy / Profimedia

tuga

BRITANIJA ĆE DOBITI 200.000 MALIH BESKUĆNIKA? Hiljadama porodica ove zime prete deložacije! VIDEO

Planeta -

Procenjuje se da je 200.000 dece u opasnosti da ove zime ostane bez krova nad glavom, saopštila je dobrotvorna organizacija Prihvatilište.

Istraživanje koje je sproveo Jugov pokazalo je da je 104.000 porodica u privatnim iznajmljenim kućama dobilo obaveštenja o deložaciji u poslednja dva meseca ili kasne sa kirijom i da su u opasnosti da izgube svoje domove. Procenjuje se da je 55.000 dece, zajedno sa porodicama, već iseljeno u poslednja tri meseca.

Majci troje dece, Kat Vorthing, uručeno je obaveštenje o deložaciji od 18. januara 2022. i nije mogla da nađe drugi dom. Pored brige o svoja tri sina, starosti 15, 12 i osam godina, babica Kat takođe brine o rođaku sa Parkinsonovom bolešću i demencijom puno radno vreme.

„Moja deca imaju pravo da se osećaju bezbedno. Oni znaju da smo na ivici da postanemo beskućnici i to ima direktan uticaj na njihovo psihičko blagostanje. To je apsolutno užasno. Čak i moj osmogodišnjak zna da ćemo biti iseljeni. Kao roditelj ste potpuno bespomoćni. Ipak, zaista se bojim da ćemo ostati beskućnici i biti smešteni na neko užasno mesto. Bojim se da će deca pomisliti da sam ja kriva. Ne želim da pomisle da ih je nešto što sam uradila dovelo u tu situaciju“, rekla je Kat.

Istraživanje Skloništa takođe je pokazalo da će se 71 odsto porodica podstanara ove zime mučiti da pronađe drugi dom, a 21 odsto je reklo da njihova deca znaju da muče da plaćaju kiriju. Od anketiranih, 11 odsto je reklo da su njihova deca zabrinuta da će ostati beskućnici.

Izvršna direktorka skloništa Poli Nit rekla je: „Nijedno dete ne bi trebalo da brine o tome da će izgubiti svoj dom ubrzo nakon Božića, a kamoli 200.000. Ali toliko porodica će provoditi svaki dan uz pretnju iseljenja koja se nadvija nad njihovim krovovima, ne znajući da li će i sledeće godine imati dom. Obaveštenja o deložaciji su počela da stižu na strunjače i naše službe rade 24 sata kako bi pomogli porodicama koje nemaju gde da odu. Kao i do sada, vlada mora da interveniše da zaštiti ljude u njihovim domovima. Hitno nam je potrebna veća podrška stanarima da ih zaštitimo od deložacija ove zime. Hiljade porodica se ljulja na ivici litice. Samo uz podršku javnosti moći ćemo da nastavimo da se odazivamo na pozive i pomažemo u što većem broju.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja