DŽABA MU ŠEKSPIRA I KNJIGA: Mladić kojem je zbog ekstremizma sud naložio čitanje klasika, ipak mora u zatvor!
Foto: Profimedia / SCOTT OLSON, Getty, Profimedia

verovao u nadmoć belaca

DŽABA MU ŠEKSPIRA I KNJIGA: Mladić kojem je zbog ekstremizma sud naložio čitanje klasika, ipak mora u zatvor!

Planeta -

Mladi Britanac kojem je sudija naložio da u okviru uslovne kazne zbog rasizma čita klasičnu literaturu, takva mera očigledno nije mnogo pomogla pa će se ipak naći iza rešetaka.

Ben Džon, koga je policija opisala kao pristalicu ideologije bele nadmoći, osuđen je u avgustu na dve godine uslovne kazne. Ovaj 22-godišnjak je osuđen zato što je imao kopiju Anarhističkog kuvara na hard disku računara.

Apelacioni sud je presudio da je prvobitna kazna bila nezakonita i naložio Džonu da mor au zatvor na dve godine.

Anarhistički kuvar, Kuvar anarhista
foto: Profimedia / SCOTT OLSON, Getty

Džon koji je prisustvovao saslušanju putem video veze, mora da se preda policiji do 16:00 u četvrtak.

Prošle godine, policija je saopštila da je Džon prikupio desetine hiljada dokumenata na hard diskove, koji su sadržali "mnoštvo" rasističkog i antisemitskog materijala.

Bivši student je optužen po članu 58 Zakona o terorizmu i proglašen krivim od strane porote po jednoj tački.

Pored uslovne kazne, izrečena mu je petogodišnja zabrana da se nađe u težim krivičnim delima, a sudija Timoti Spenser mu je naložio da čita poznata dela kao što su Šekspirove drame i Gordost i predrasude.

Na ročištu za reviziju ranije ovog meseca, sudija je pitao Džona o njegovom čitanju literature, nakon što je dobio "uglavnom pozitivan" izveštaj o njemu.

Optuženi je objasnio da je „više uživao u Šekspiru nego u Džejn Ostin“, a sudija je zaključio da je došlo do „ohrabrujućeg“ napretka.

'Neopravdano blag'

Tužilaštvo je njegovu kaznu uputilo Apelacionom sudu zbog, kako su naveli, neopravdano blage kazne.

Takođe, grupa "Nada a ne mržnja" (Hope Not Hate) napisala otvoreno pismo u kojem je pozvala na reviziju slučaja.

Tužilac Alek Čalk, koji je AGO-ov slučaj predstavio Apelacionom sudu, rekao je da postoji "stvarna zabrinutost" zbog Džonovih aktivnosti na društvenim mrežama, pri čemu se vidi njegova naklonost ka materijal krajnje desnice koji je pretraživao nekoliko dana nakon što je rekao sudiji da je odutstao od takvih misli.

Ričard Vormald, koji zastupa Džona, rekao je da je njegov klijent bio „malo dete“ kada je prvi put naišao na dokument, koji je bio jedan od hiljada u „elektronskoj biblioteci“ koja je takođe uključivala marksističku literaturu.

Ukazujući na uticaj koji je pritvor imao na optuženog, on je rekao da je odluka sudije da suspenduje kaznu bila „potpuno razumna, pažljivo konstruisana i odgovarajuća”, sa „robusnim” programom rehabilitacije.

Kurir.rs / BBC, Foto:Profimedia / SCOTT OLSON, Getty, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track