ŠTA ĆE BITI SA SEVERNIM TOKOM 2 AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU? Šolc preti prekidom procesa sertifikacije gasovoda
Foto: EPA / Clemens Bilan

moneta za potkusurivanje

ŠTA ĆE BITI SA SEVERNIM TOKOM 2 AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU? Šolc preti prekidom procesa sertifikacije gasovoda

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da bi gasovod Severni tok 2 mogao da ostane bez sertifikata u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Šolc je posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, jasno stavio do znanja da e ozbiljno razmisliti o zaustavljanju projekta gasovoda koji bi ruski gas trebalo da dovede do Nemačke i EU.

Političari u Vašingtonu, Briselu i Kijevu predložili da se dozvola za puštanje u pogon Severnog toka 2 iskoristi da se spreči eventualna invazija Rusije na Ukrajinu.

"Rusija će morati da plati visoku cenu ukoliko dođe do vojne intervencije protiv Ukrajine ili u Ukrajini“, rekao je Šolc, direktno odgovarajući na pitanje da li bi napad na Ukrajinu značio "politički kraj“ gasovoda.

Severni tok 2 je sistem koji direktno povezuje Rusiju sa Nemačkom, čineći proces tranzita gasa manje zavisnim od trećih zemalja. Gasovod je završen u septembru, ali tek treba da bude sertifikovan.

Odobrenje projekta, koje se očekivalo ovog meseca, nemački regulatori su suspendovali sredinom novembra, jer operater ST2 nije imao sedište u Nemačkoj.

SAD i Ukrajina tvrde da je Severni tok 2 ruski politički projekat, a ne ekonomski poduhvat, a Vašington smatra i da ugrožava "energetsku bezbednost Evrope". Sada, pošto je Rusija optužena da se sprema za rat sa Ukrajinom, pretnja sankcijama Severnom toku 2 se koristi kao sredstvo ucene, piše Raša tudej.

Šolcova izjava u suprotnosti je sa komentarima drugih članova vlade u Berlinu. Prošle nedelje, ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je da političke razlike ne bi trebalo da imaju uticaja na rad gasovoda.

"Ne treba da uvlačimo [Severni tok 2] u ovaj sukob“, rekla je ona. "Moramo da rešimo ovaj konflikt, i moramo da ga rešimo razgovorima – to je prilika koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo umesto da uvlačimo projekte koji nemaju veze sa tim".

Ranije ovog meseca, podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland priznala je da Amerika radi zajedno sa partnerima iz EU na zaustavljanju sertifikacije gasovoda.

"Radimo sa Nemcima i EU na usporavanju implementacije gasovoda“, rekla je ona. "Ova nemačka vlada je preduzela značajne korake da to uradi, a takođe je ponovo potvrdila sporazum koji smo imali sa prethodnom vladom u vezi sa onim što se dešava sa Severnim tokom 2 – naime, suspenduje se ako Rusija izvrši agresiju na Ukrajinu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja