CIA OBJAVILA ZNAČAJNO OTKRIĆE O HAVANA SINDROMU! Evo šta kažu o misterioznoj bolesti
Foto: Shutterstock

bolest koja napada diplomate

CIA OBJAVILA ZNAČAJNO OTKRIĆE O HAVANA SINDROMU! Evo šta kažu o misterioznoj bolesti

Planeta -

CIA je saopštila da čudna i misteriozna bolest poznata kao Havana sindrom nije proizvod stalne globalne kampanje neprijateljske sile usmerene na stotine američkih diplomata i špijuna.

Bilo je na stotine slučajeva koji su uključivali moguće simptome misteriozne bolesti, za koju agencija sada tvrdi da je pronašla alternativna objašnjenja u svim osim u dvadesetak slučajeva.

U nerešenom slučaju, agencija nije mogla da isključi umešanost stranih aktera, uključujući slučajeve koji su počeli u američkoj ambasadi u Havani 2016. godine.

Umesto toga, Bajdenova administracija je obolele nazvala ''anomalnim zdravstvenim incidentima“.

CIA je odbila da da bilo kakav komentar, prenosi Dejli mejl.

MKUltra, CIA, Agenti
foto: Profimedia

Šta je 'Havana sindrom'? Misteriozna bolest koja je počela u američkoj ambasadi na Kubi i izaziva gubitak pamćenja i sluha

Ovaj problem je označen kao ''Havanski sindrom'', jer su prvi slučajevi uticali na osoblje 2016. godine u američkoj ambasadi na Kubi. Najmanje 200 slučajeva širom vlade je sada pod istragom.

Ljudi za koje se veruje da su bili pogođeni prijavili su glavobolje, vrtoglavicu i simptome koji su u skladu sa potresima mozga, a neki su zahtevali višemesečni medicinski tretman.

Neki su prijavili da čuju glasnu buku pre iznenadnog početka simptoma.

Zemlje koje su prijavljene u: Kubi, Sjedinjenim Državama, Kini, Rusiji, Vijetnamu, Austriji, Nemačkoj, Srbiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Gruziji, Poljskoj, Tajvanu, Australiji, Kolumbiji, Kirgistanu i Uzbekistanu Simptomi uključuju:

-gubitak sluha

- jake glavobolje

- problemi sa pamćenjem

-vrtoglavica

-povreda mozga

Tokom nekoliko godina bilo široko prihvaćeno da simptome povrede mozga izaziva Rusija ili neka druga strana sila koja namerno cilja na Amerikance širom sveta.

Verovalo se da je cilj bio da im se nanese šteta ili da se prikupi neka važna informacija.

Ta teorija se sada smatra potpuno neosnovanom, navode izvori za En-Bi-Si njuz.

Oni koji su iskusili Havana sindrom izrazili su razočaranje što je agencija izgleda odbacila te tvrdnje.

Neki su takođe sugerisali da zaključci CIA-e možda nisu kraj stvari o ovoj temi s obzirom na to da nije koordinirala sa drugim obaveštajnim agencijama, uključujući Ministarstvo odbrane.

I dalje postoje pozivi da se sprovedu dodatna istraživanja o tome šta se moglo dogoditi uprkos isključenju stotina slučajeva.

-Čak i dvadesetak slučajeva je mnogo slučajeva da su Amerikanci napadnuti, rekla je jedna osoba koja je upoznata sa nalazima.

U izveštaju se procenjuje da su simptomi ''u skladu sa efektima usmerene, impulsne radio frekvencije (RF) energije''. Neki su prijavili da čuju glasnu buku pre iznenadnog početka simptoma. Ali nije jasno da li su žrtve pretrpele bilo kakvo neurološko oštećenje ili bilo kakvo dugotrajno oštećenje i nejasno je šta je moglo prouzrokovati tu štetu.

Zvaničnici američke obaveštajne službe su jednom ukazali krivicu na Rusiju za, kako su verovali, namerne napade na diplomate i oficire CIA koji rade u inostranstvu.

Ali nakon tri godine, špijunske agencije nisu pronašle dovoljno dokaza koji bi precizno utvrdili uzrok ili krivce za te događaje.

Izveštaj za 2020. godinu detaljno opisuje kako su uočene povrede mozga bile u skladu sa efektima usmerene mikrotalasne energije, što je u izveštaju takođe navedeno da je Rusija dugo proučavala.

Rusija je negirala poricala bilo kakvu umešanost.

To ostavlja naučnike i vladine zvaničnike zbunjenim oko toga ko bi mogao stajati iza napada koji su počeli krajem 2016. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja