OSMIŠLJAVAJU PROVOKACIJE U UKRAJINI Rusija optužuje Zapad
Foto: Alexander Snchez / Alamy / Alamy / Profimedia

varnice ne prestaju

OSMIŠLJAVAJU PROVOKACIJE U UKRAJINI Rusija optužuje Zapad

Planeta -

Rusija je danas optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini dok istovremeno okrivljuje Moskvu za planiranje invazije na tu zemlju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu "zavesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmera, uključujući one vojnog karaktera".

-One (provokacije) mogu da imaju krajnje tragične posledice po regionalnu i globalnu bezbednost, rekla je Zaharova.

Navela je da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini, ocenivši da Kijev zbog vojne pomoći Zapada misli da ima "odrešene ruke za vojnu operaciju u Donbasu", oblasti na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi pretnja SAD o mogućem isključenju Rusije iz globalnog bankarskog sistema mogla da podstakne "jastrebove" u Ukrajini da upotrebe silu radi povratka kontrole nad teritorijama na istoku zemlje.

-To bi moglo da usadi lažne nade u usijane glave nekih predstavnika ukrajinskog rukovodstva koji bi mogli da odluče da obnove gradjanski rat u svojoj zemlji, rekao je Peskov novinarima.

Ukrajina je ove nedelje saopštila da je od Velike Britanije dobila protivtenkovske projektile i odbacila tvrdnje Moskve da planira ofanzivu sa ciljem povratka kontrole nad oblastima na istoku.

Ukrajinska vlada, SAD i druge članice NATO-a izražavaju snažnu zabrinutost poslednjih nedelja zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine. Rusko razmeštanje oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice podstaklo je strahovanja Zapada da Moskva planira invaziju na susednu zemlju.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je juče da misli da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio predsednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti "visoku cenu", u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće rasporedjivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima, ali su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i merama za izgradnju poverenja.

U jeku tenzija, američki državni sekretar Entoni Blinken juče je posetio Ukrajinu kako bi vlasti u Kijevu uverio da imaju podršku Zapada.

Blinken se danas u Berlinu sastao sa šefovima diplomatija Velike Britanije, Francuske i Nemačke, a glavna tema je Ukrajina i jedinstvo bloka protiv Rusije.

Šef američke diplomatije danas će se obratiti javnosti povodom ukrajinske krize, a sutra će se u Ženevi sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track