NAPETOST U UKRAJINI: Šta može da se očekuje od razgovora Blinkena i Lavrova u Ženevi dok strahovi od invazije rastu?
Foto: EPA / Jose Mendez, Profimedia / Mikhail Dzhaparidze / Sputnik, Shutterstock

analiza

NAPETOST U UKRAJINI: Šta može da se očekuje od razgovora Blinkena i Lavrova u Ženevi dok strahovi od invazije rastu?

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće u Ženevi kasnije danas usred sve većeg straha da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Blinken je u četvrtak upozorio Moskvu na ozbiljne posledice ako bilo koja od njenih snaga pređe granicu, prenosi BBC.

Rusija ima 100.000 vojnika na granici, ali poriče da planira invaziju. Ruski predsednik Vladimir Putin insistirao je da Ukrajini nikada ne bi trebalo dozvoliti da se pridruži NATO-u.

On takođe želi da odbrambeni savez napusti vojne aktivnosti u istočnoj Evropi.

Samit između najviših američkih i ruskih diplomata usledio je nakon Blinkenovog poteza da ojača podršku američkih saveznika za sankcije protiv Putinovog režima.

Nakon razgovora u Berlinu sa britanskim, francuskim i nemačkim zvaničnicima, Blinken je u četvrtak rekao da bi dopuštanje ruskog upada u Ukrajinu ''sve nas odvuklo u mnogo opasnije i nestabilnije vreme, kada su ovaj kontinent i ovaj grad bili podeljeni u dva.. i da bi pretnja sveopšteg rata bila svima nad glavom''.

Govoreći zajedno sa Blinkenom, nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je hitnu akciju protiv svake ruske invazije i nije isključila nametanje mera koje bi ''mogle imati ekonomske posledice po nas same''.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras takođe je pozvala Putina da "odustane i odstupi od Ukrajine pre nego što napravi ogromnu stratešku grešku" koja bi dovela do strašnog gubitka života.

Tokom govora u petak u Sidneju, ona je upozorila da se autokratske nacije "ohrabruju na način kakav nismo videli od hladnog rata".

Ranije ove nedelje, Britanija je objavila da isporučuje Ukrajini dodatne trupe za obuku i odbrambeno oružje.

Ulozi za ove razgovore su ogromni, ali malo je očekivanja da će oni doneti napredak koji će ublažiti zastoj.

Amerikanci žele da razgovaraju o izbegavanju rata u Ukrajini. Rusi žele da govore o svojim zahtevima da se NATO povuče i dozvoli Moskvi da uspostavi novu sferu uticaja širom Istočne Evrope.

I sve vreme, gomilanje ruskih trupa i opreme se nastavlja, ukrajinske snage održavaju sopstvene vežbe, a neke zapadne sile im pružaju vojnu pomoć.

Ipak, američki zvaničnici opisuju razgovore kao dobru priliku za razmenu zabrinutosti i pronalaženje zajedničkog jezika.

Rusi su pristali da dođu, pošto su ranije nagovestili da je diplomatija u ćorsokaku.

Čini se da se i Entoni Blinken i Sergej Lavrov slažu da imaju mnogo o čemu da razgovaraju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track