UOČI SASTANKA LAVROVA I BLINKENA RUSI ZAHTEVAJU: Povlačenje NATO snaga iz Rumunije i Bugarske! Takođe i sve opreme i naoružanja
Foto: Shutterstock

Pregovori dve supersile

UOČI SASTANKA LAVROVA I BLINKENA RUSI ZAHTEVAJU: Povlačenje NATO snaga iz Rumunije i Bugarske! Takođe i sve opreme i naoružanja

Planeta -

Predlozi Rusije za bezbednosne garancije uključuju povlačenje trupa NATO-a iz Bugarske i Rumunije, koje su se pridružile alijansi posle 1997. godine, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, javlja RIA Novosti .

U ovom ministarstvu su istakli da je ova tačka u nacrtima sporazuma namerno vrlo jasno formulisana.

Moskva čeka brz odgovor o bezbednosnim garancijama, rekao je Gavrilov

„Radi se o povlačenju stranih snaga, opreme i naoružanja i drugim koracima kako bi se vratili u konfiguraciju iz 1997. godine na teritoriju zemalja koje nisu bile članice NATO- a navedenog datuma. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju, “ pisani su odgovori ministarstva na pitanja upućena za godišnju konferenciju za novinare Sergeja Lavrova. Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o pitanjima bezbednosti. Moskva, posebno, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Prva runda pregovora na ovu temu održana je u Ženevi 10. januara. Usledio je sastanak Saveta Rusija - NATO u Briselu . Nakon toga, 13. januara održane su konsultacije na bečkom mestu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju . Moskva je saopštila da čeka pismeni odgovor što je pre moguće.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track