TUŽILA METU I SNAP ZBOG ĆERKINOG SAMOUBISTVA: Njihove platforme imaju katastrofalne posledice po decu, ali ih to ne zanima
Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

11-godišnje dete

TUŽILA METU I SNAP ZBOG ĆERKINOG SAMOUBISTVA: Njihove platforme imaju katastrofalne posledice po decu, ali ih to ne zanima

Planeta -

Žena iz Konektikata podnela je tužbu protiv kompanija Meta i Snep tvrdeći da su njihove platforme krive za samoubistvo njene ćerke.

Selena Rodrigez, 11-godišnjakinja iz Enfilda se ubila prošle godine. Majka Tami je u tužbi navela da je njena devojčica bila "ekstremno" zavisna od Instagrama (ćerka kompanija Mete) i Snepčeta, što je potvrdio i specijalista.

Iako joj je Rodrigezova više puta oduzimala pristup telefonu i kompjuteru, Selena je bežala od kuće kako bi "visila" po društvenim mrežama.

Pre samoubistva u julu 2021. Selena je mesecima imala problem sa depresijom i nesanicom, naročito kada je zbog kovida 19 sve više vremena provodila na društvenim mrežama.

U tužbi se navodi i da je od Selene u više navrata traženo da po mrežama podeli svoje nage fotografije što je ona na kraju i uradila. Fotografije su onda procurile do njenih drugova iz škole koji su nastavili da ih šeruju, što je na kraju dovelo do pogoršanja njenog mentalnog stanja i samoubistva.

U tužbi se navodi da su i Meta i Snep "svesno i namerno" dizajnirani da promovišu proizvode koji su štetni za "pozamašan" broj njihovih maloletnih korisnika.

"Optuženi su namerno stvorili privlačnu razbibrigu za decu ali nisu osmislili i adekvatne smernice i zaštitu od štetnih posledica za koje znaju da se dešavaju na njihovim platformama", navodi se u tužbi.

Snep je u saopštenju poslatom BBC naveo da su "skrhani" samoubistvom Selene i da im "ništa nije važnije od dobrobiti njihove zajednice", ali su odbili da komentarišu tužbu.

Takođe je navedeno da Snep pomaže ljudima da komuniciraju bez pritiska javnosti i nekih drugih karaketeristika koje postoje na tradicionalnim platformama, kao i da oni naporno rade da maksimalno otežaju nepoznatima da kontaktiraju mlade.

U novembru, bivša produkt menadžerka Fejsbuka Frensins Haugen rekla je predstavnicima u Senatu da kompanija šteti deci ali da ne želi da unese neophodne promene jer im je više stalo do astronomskog profita nego do ljudi.

Ubzro potom, izvršni direktor Mete (Fejsbuka) Mark Cukerberg poslao je pismo zaposlenima u kojima je naveo da je njegovoj kompaniji "izuzetno stalo do bezbednosti, dobrostanja i mentalnog zdravlja".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja