NEMAČKI ADMIRAL NIKAD BRUTALNIJI: Krim ostaje ruski, Putin se mora poštovati! VIDEO
Foto: Screenshot YT/ Manohar Parrikar IDSA

bravo

NEMAČKI ADMIRAL NIKAD BRUTALNIJI: Krim ostaje ruski, Putin se mora poštovati! VIDEO

Planeta -

Ukrajina neće moći da povrati aneksirani Krim, a ruski predsednik Vladimir Putin „možda zaslužuje poštovanje“, rekao je načelnik nemačke mornarice, viceadmiral Kej-Ahim Šenbah, tokom diskusije na indijskom Institutu za odbrambene studije Manohar Parikar.

„Poluostrvo Krim je izgubljeno. Ne može se vratiti. To je činjenica. I moramo da shvatimo da su politička pitanja stvar činjenica i emocija“, rekao je Šenbah.

On smatra da Rusija zapravo ne želi da na svoju teritoriju uključi „mali pojas ukrajinske zemlje ili da cepa Evropsku uniju“.

Prema njegovom mišljenju, Putin želi poštovanje, a odati poštovanje je niska cena ili uopšte ne košta ništa.

„Lako mu je odati poštovanje koje zahteva i možda zaslužuje“, rekao je Šenbah.

Prema Šenbahu, Rusija je stara, važna i hrišćanska država, neophodna Nemačkoj i Indiji u konfrontaciji sa Kinom. Stoga Rusiji „treba dati šansu“ u odnosima sa Evropskom unijom i SAD.

Istovremeno, Šenbah se složio da Rusija nema demokratiju sa stanovišta zapadnih zemalja.

On je dodao da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo u bloku NATO-a, jer je Donbas „okupiran od strane ruske vojske ili od onoga što oni nazivaju pobunjenicima“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da su takve izjave komandanta nemačke ratne mornarice neprihvatljive.

„Poluostrvo Krim može da se izgubi samo u mašti nemačkog viceadmirala. Krim će se sigurno vratiti zahvaljujući upornim naporima Ukrajine i njenih partnera, koji će biti odlučni u suprotstavljanju državi agresoru. U vezi s tim, zahtevamo pojašnjenje. od nemačke vlade o tome kako reči komandanta mornarice koreliraju sa doslednom podrškom Nemačke krimskoj platformi“, rekao je portparol ministarstva Oleg Nikolenko u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je posebno iznenađeno što je čulo mišljenje gospodina Šenbaha o potrebi nastavka dijaloga sa Rusijom, dok je „broj žrtava ruske agresije već premašio 14.000, a više od sto hiljada ruskih vojnika je raspoređeno duž obale. Ukrajinska državna granica. Ljudi i dalje ginu od ruskih metaka u Donbasu, a Krim se pretvorio u geto za ljudska prava i do zuba naoružan nosač aviona, predstavljajući pretnju za ceo region Crnog mora“.

„Na teritoriji same Nemačke ruske specijalne službe uništavaju političke protivnike, sprovode kampanje dezinformacija i pokušavaju da se mešaju u unutrašnje stvari. Čak i pokušaj razumevanja Putina od strane komandanta nemačke mornarice mora da ima svoje moralne, političke i bezbednosne granice. U ovom slučaju, ove granice su grubo narušene“, dodaju iz Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno pobijanje izjava komandanta Ratne mornarice od strane nemačke vlade, koje „dovode u sumnju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i podriva napore za deeskalaciju situacije u Evropi“.

Volstrit Žurnalje ranije objavio da je Nemačka odbila zahtev Estonije da Ukrajini obezbedi oružje nemačke proizvodnje.

Za razliku od SAD, Velike Britanije, Poljske i drugih saveznika, nemačka vlada odbija da izvozi oružje u Ukrajinu.

Kurir.rs/UAwire

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track