PREMIJERKA OTKAZALA VENČANJE ZBOG OMIKRONA: Džasinda Ardern žrtva sopstvenih planova borbe protiv koronavirusa
Foto: Mark Mitchell / AFP / Profimedia

pandemija i posledice

PREMIJERKA OTKAZALA VENČANJE ZBOG OMIKRONA: Džasinda Ardern žrtva sopstvenih planova borbe protiv koronavirusa

Planeta -

Omikron je prodro na Novi Zeland i širi se, rekla je premijerka Džasinda Ardern najavivši da će u zemlji na snazi biti restrikcije najvišeg nivoa.

Epidemija novog soja koronavirusa primorala je tako premijerku da otkaže venčanje sa Klarkom Gejfordom koje je planirano u Gisbornu, na istočnoj obali Novog Zelanda.

Ardern je danas rekla da će vlada pokušati da uspori širenje omikrona ali da, svejedno, očekuju da će narednih nedelja dnevni broj novozaraženih premašiti 1000, a kasnije i više hiljada. Novi Zeland nikada do sada nije prijavio toliki broj novozaraženih.

"Znam da su ove brojke duboko zabrinjavajuće", rekla je ona. "Uradićemo sve što možemo da usporimo širenje i smanjimo broj zaraženih".

Premijerka je rekla da je omikron detektovan kod devet članova jedne porodice koja je otputovala u Okland na venčanje. Zvaničnici još uvek ne mogu da nađu glavnog nosioca novog soja.

"To znači da omikron sada cirkuliše Oklandom i vrlo verovatno Nelson Marlboro oblašću", rekla je Ardern,

Prema prvim procenama, više od 100 ljudi je bilo na venčanju. Stjuardesa sa njihovog leta takođe je bila pozitivna na testu i radila je na još nekoliko letova od tada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track