TRAŽILI SMO JE CELU NOĆ, TO ŠTO JE PREŽIVELA PRAVO JE ČUDO: Ovako je izgledala potraga za devojčicom koju je od zime sačuvao pas
Foto: Sergei Krasnoukhov / TASS / Profimedia

sahalin

TRAŽILI SMO JE CELU NOĆ, TO ŠTO JE PREŽIVELA PRAVO JE ČUDO: Ovako je izgledala potraga za devojčicom koju je od zime sačuvao pas

Planeta -

Sredinom januara je Sahalin (regija na Dalekom istoku Rusije) zahvatilo veoma jako nevreme. Zbog nevremena su ukinuti avionski letovi, a regionalni putevi su zatvoreni. U takvim okolnostima, kada se iz kuće izlazi samo ako se baš mora, organizovana je velika potraga za 10-godišnjom Vikom Zarubinom iz grada Ugljegorska (oko 300 km od Južno-Sahalinska). Devojčica je nestala 13. januara u vreme ručka, baš kada se ciklon razbesneo i vetar počeo silovito da duva, piše lokalni list Komsomoljska pravda, piše Raša bijond.

Devojčica se nije na vreme vratila kući iz škole, a baterija na telefonu joj se ispraznila. Njena majka je požurila u policiju i već nakon sat vremena organizovana je potraga za detetom uz učestvovanje članova porodice i volontera. Napolju je vetar toliko besneo da je i odrasle ljude obarao s nogu.

Čudo se dogodilo sutradan ujutru, 14. januara u 7.30 sati. Volonteri, spasioci i policajci i dalje su ispitivali žitelje na ovom području gde bi dete moglo da bude. Iznenada se neko od njih setio da je video devojčicu kako se igra pored kućice sa psom. On je napušten, živi na ulici, ali mu je neko napravio kućicu u dvorištu stambene zgrade, a stanari su ga zajednički hranili.

Ispostavilo se da je to mesto između škole i stana, otprilike kilometar i po od stana. Svi su požurili na tu stranu i tamo zatekli devojčicu i psa u njenom zagrljaju. Tu vetar nije naneo mnogo snega jer zgrada pravi zavetrinu, a blizu je i ulica koja se stalno čisti i gazi. Srećom, sklonište nije pretvoreno u "brlog".

"To što je devojčica preživela takvo nevreme stvarno je čudo!", priča volonter Anatolij Ivanov, jedan od svedoka čudesnog spasenja (ime je promenjeno na njegovu molbu). "Tražili smo celu noć, nije se video prst pred nosom, ruke u rukavicama strašno su se smrzavale, nisam mogao da ispravim prste."

Sahalin, snežna oluja, Rusija
foto: Sergei Krasnoukhov / TASS / Profimedia

"Sve je to splet srećnih okolnosti - i njena ljubav prema životinjama (kako su ispričali roditelji), i pas kojeg je poznavala i koji ju je pustio u kućicu, jer je očigledno da se često s njim igrala", dodao je on.

Vika je odmah odvezena u bolnicu, no ispostavilo se da joj doktorska intervencija nije potrebna, jer se dobro osećala. Spasioci kažu da lovci ili turisti mogu preživeti nekoliko dana čak i u šumi, u velikom smetu, ako je pas uz njih, jer se međusobno greju.

A šta je bilo sa psom-spasiteljem? Otkako se saznalo za ovaj slučaj, ljudi mu odnose svakojake poslastice, a u kućicu su postavili toplu podlogu, ne bi li se na taj način zahvalili najboljem čovekovom prijatelju!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja