OTKRIVEN PLAN RAZMEŠTAJA AMERIČKIH SNAGA NA ISTOČNOM FRONTU: Bajden ove sedmice o slanju vojske i opreme na granicu sa Rusijom
Foto: Dmitry Belyaev / Alamy / Alamy / Profimedia

ukrajina

OTKRIVEN PLAN RAZMEŠTAJA AMERIČKIH SNAGA NA ISTOČNOM FRONTU: Bajden ove sedmice o slanju vojske i opreme na granicu sa Rusijom

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden razmatra raspoređivanje trupa, aviona i ratnih brodova na Baltiku i Istočnoj Evropi kako bi odvratio Rusiju od invazije na Ukrajinu.

Pozivajući se na anonimne izvore, Njujork tajms navodi da Bela kuća trenutno razmatra raspoređivanje između 1.000 i 5.000 vojnika, sa potencijalom da se ovaj broj desetostruko poveća ako se situacija pogorša.

Ove opcije je navodno predsedniku predstavilo Ministarstvo odbrane SAD u subotu, na sastanku u Kemp Dejvidu, a navodno bi Bajden mogao da donese odluku ove nedelje.

Planovi za moguće američko vojno prisustvo u Evropi pojavili su u javnosti nakon što je Zapad optužio Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom kako bi uskoro izvršila invaziju na svog suseda. Kremlj to demantuje i navodi da ima pravo da razmešta svoju vojsku na svom tlu kako želi.

Njujork tajms nije pominjao razmeštaj američkih trupa na terotiriji same Ukrajine.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD upozorile su Moskvu na strašne posledice u slučaju invazije na Ukrajinu, uključujući ozbiljne ekonomske sankcije koje bi mogle da osakate rusku ekonomiju.

Prošle srede, američki predsednik je priznao da postoje razlike u mišljenjima o najboljem načinu kažnjavanja Kremlja, ali je obećao da će blok NATO-a predvođen SAD "nametnuti ozbilju kaznu Rusiji i ruskoj ekonomiji“.

"Nije baš da im tamo cvetaju ruže. Ovo nije baš prosto ko pasulj za Rusiju. U vojnom smislu, oni su superiorniji u odnosu na Ukrajinu, ali će platiti veliku cenu", rekao je Bajden.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su optužbe da Rusija planira napad na Ukrajinu "neosnovane i pogrešne“.

"Rusija nikada nije planirala, ne planira niti će planirati da nekoga napadne. Rusija je miroljubiva zemlja, koja je zainteresovana za dobre odnose sa svojim susedima", rekao je on.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track