KINEZI UNAPREĐUJU SVOJ J-20 STELT AVION Planiraju da ga opreme laserima i veštačkom inteligencijom, a razmatra se i dvosed verzija
Foto: STR / AFP / Profimedia

nova briga za zapad

KINEZI UNAPREĐUJU SVOJ J-20 STELT AVION Planiraju da ga opreme laserima i veštačkom inteligencijom, a razmatra se i dvosed verzija

Planeta -

Kineski vojni stručnjaci planiraju modernizaciju "domaćeg" stelt aviona J-20, što bi moglo dodatno da zabrine Zapad.

Kineski stelt avion J-20 mogao bi u budućnosti da bude opremljen oružjem usmerene energije, a isto tako bi mogle biti proizvedene varijante za rano upozorenje, bespilotne letove i kontrolu bespilotnih letelica, predviđaju kineski vojni stručnjaci.

"Verujem da naša industrijska odeljenja mogu da neke od naših ideja pretvore u stvarnost, uključujući one iz trenutnog trenda glavne borbene opreme avijacije", rekao je za CCTV Vang Minglijang, kineski vojni stručnjak.

J-20 bi tako mogao da bude opremljen oružjem usmerene energije ili snažnijim radarima i sistemima za upravljanje vatrom i tako postane mali avion za rano upozorenje, predvideo je Vang.

Takođe je moguće da bi J-20 mogao da bude sposoban za let bez posade, a mogao bi da predvodi i koordinisanu operaciju sa dronovima, ispričao je Vang.

J-20 trenutno pokreću motori kineske proizvodnje, ali Vang očekuje da će u budućnosti dobiti još snažnije motore, isto tako domaće proizvodnje. To će omogućiti J-20 veću nosivost i izvršavanje više vrsta misija, piše Zimo.

Početkom 2020. godine, CCTV je prenela da Kina razvija laser koji se može montirati na borbeni avion. Kineske kompanije javno su pokazivale laserske obrambene sisteme, poput LW-30, koji koristi laser visoke energije i usmerene emisije za presretanje vazdušnih ciljeva.

Laseri su izvrstan alat za presretanje iz vazduha jer nema vremenskog kašnjenja u delovanju prema cilju, ali zahtevaju veliku količinu energije da bi bili efikasni i to je problem koji se mora rešiti da bi se mogao montirati na avion, tvrde analitičari.

Svetski mediji preneli su da je u novembru 2021. prvi put poletela i dvosed varijanta borbenog aviona J-20. Dodatni pilot na vojnom avionu mogao bi da bude koristan u složenim borbenim situacijama poput kontrole pratećih dronova, slično američkom Lojal vingman programu, rekao je Vang Ja'nan, glavni urednik časopisa Aerospace Knowledge sa sedištem u Pekingu, u ranijem intervjuu za Global Times.

Tada je predvideo da bi borbeni podaci kopilota mogli da se prikupe, analiziraju i koriste za obuku veštačke inteligencije, koja bi ga na kraju mogla i zameniti.

Kina preduzima konkretne korake kako bi sve te koncepte pretvorila u stvarnost, rekao je pak anonimni vojni stručnjak za GT.

Osim nadogradnje J-20, očekuje se da će ih u budućnosti zameniti još bolji avioni iduće generacije, poručuju kineski vojni analitičari.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja